Frano Ivković pobjednik 307. Sinjske alke

07.08.2022.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Dnevnik/HRT/Hina

Frano Ivković pobjednik 307. Sinjske alke

Frano Ivković pobjednik 307. Sinjske alke

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

 Slavodobitnik 307. Alke održane u nedjelju u Sinju je alkar Frano Ivković kojem je to treći slavodobitnički plamenac u njegovoj alkarskoj riznici.


Alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje slavodobitnika privezao je plamenac kao znamen pobjede na 307. junačkom megdanu. Momku slavodobitnika Mariju Blajiću kao i slavodobitniku pripala je zlatna plaketa Alke.

Alkarski vojvoda, novoizabran od Skupštine Viteškog alkarskog društva u travnju rekao je da se od veličanstvenih pobjeda Sinjana 1715. nad Turcima i 1991. u Domovinskom ratu puno toga dogodilo, ističući ulazak Hrvatske u NATO, Europsku uniju, te povezanost sjevera i juga Pelješkim mostom.

Upozorio je, međutim i na iseljavanje stanovništva.

- Sve nas je manje. Pusta osta Slavonija, Lika i Krbava, Primorje i Dalmacija. Mladi ljudi odlaze i izgrađuju tuđe zemlje, rekao je, upozorivši da nam uzalud sva postignuća ako ostanemo bez ljudi. Pozvao je sve građane, posebice političare, gospodarstvenike i znanstvenike da udruže snage, daju najbolje od sebe i zaustave negativne demografske trendove.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je pokrovitelj Alke na je kraju natjecanja slavodobitniku kojega je darovao poželio da pobijedi i dogodine. 

Sinjani se cijelu godinu pripremaju za ovaj veliki dan i kako se približavao početak, raslo je i uzbuđenje na ulicama Sinja. Kao i svake godine u 6 sati nad gradom je odjeknuo zvuk 'mačkula', zatim je ulicama prošla gradska glazba te kočija s vojvodinim ađutantom koji je na Alku pozvao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast, javio je za Dnevnik u podne Zoran Kukilo.

Gradonačelnik Miro Bulj je pred Gradskom upravom primio izaslanstvo gradova prijatelja. Alkari konjanici u 14 će se sati okupiti u alajčauševu domu, odakle će u koloni krenuti prema Alkarskim dvorima na vojvodin prijam. Za prestižnu titulu slavodobitnika - natječe se 17 alkara.

Uz državni vrh u Sinju i slovenski predsjednik Borut Pahor

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zajedno su pratili 307. Sinjsku alku. To je prvi put da neki strani predsjednik prati Alku. Prije Alke, Milanović i Pahor obišli su izložbu "Meštrović i Sikirica - portreti suvremenica i suvremenika".

Premijer obišao novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju

U Sinj je stigao i premijer Andrej Plenković koji je već posjetio novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju. Zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske susrest će se s gvardijanom. Nakon toga svi su sudjelovali na vojvodinu primanju u Alkarskim dvorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!