Posljednje pripreme za uvođenje COVID potvrda u zdravstvenim ustanovama

27.09.2021.

08:53

Autor: T.V./HRT

Borba s koronavirusom

Borba s koronavirusom

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 217 novozaraženih osoba koronavirusom, a umrlo je 11 osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite. Preminulo je 11 osoba.


- Ukoliko brojevi sad brojevi ne rastu u tolikoj mjeri, moguće je da smo jedan takav, rekao bih i očekivani porast uspjeli sanirati barem u ovom trenutku, barem kada govorimo o zadnjih tjedan dana da brojevi nisu išli više prema gore, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 7145, a 720 pacijenata je na bolničkom liječenju, od čega njih 97 na respiratoru.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je zabilježeno 400.108 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8606 umrlo.

Ukupno se oporavila 384.357 osoba, od toga 1245 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 23204 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.793.951 osoba, od toga 3016 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 26. rujna utrošeno je 3.408.049 doza cjepiva, a cijepljeno je 44,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 53,39 posto odraslog odraslog stanovništva.

Jučer je utrošeno 671 doza cjepiva, a od toga je 409 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s jučerašnjim danom 1.805.773 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.693.549 osoba (1.602.276 osoba cijepljeno s dvije doze te 91.273 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 50,15 posto odraslog stanovništva.


Broj novozaraženih po županijama:


Splitsko-dalmatinska (1), Grad Zagreb (110), Zagrebačka (13), Zadarska (0), Osječko-baranjska (7), Dubrovačko-neretvanska (1), Šibensko-kninska (0), Brodsko-posavska (8), Primorsko-goranska (3), Krapinsko-zagorska (1), Vukovarsko-srijemska (1), Međimurska (2), Varaždinska (18), Istarska (4), Bjelovarsko-bilogorska (18), Karlovačka (4), Požeško-slavonska (0), Ličko-senjska (1), Koprivničko-križevačka (3), Sisačko-moslavačka (3) i Virovitičko-podravska (19). 

COVID potvrde u svim zdravstvenim ustanovama

Od početka listopada u svim zdravstvenim ustanovama za dolazak na radno mjesto trebat će COVID potvrda ili negativan test. U velikim sustavima - kontrolu potvrda provodit će glavne sestre klinika i odjela.

- To treba organizirati svaka ustanova samostalno, to se odnosi na djelatnika i sve osobe koje ulaze u krug bolnice, a cilj svega toga je zaštititi na prvom mjestu pacijente, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

U proteklih tjedan dana broj novooboljelih u odnosu na tjedan prije stagnira.

- Dobra vijest ako se na tome zadržimo moguće je i pad, važno je da nema strmog porasta. Veća procjepljenost nas vodi u povratku u staro, ali s obzirom na činjenicu da smo još uvijek procijepljeni manje od onoga što smo željeli, morat će mjere ostati ovakve kakve jesu, rekao je Davor Božinović, načelnik stožera civilne zaštite.

Cijepljenje bez najave danas je organizirano u Osijeku u zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije gdje se građani mogu cijepiti do 19 sati.

- Mislim da je cjepivo nešto što nam je itekako kroz povijest produžilo život i donijelo neke dobrobiti, tako da sve te priče o neprovjerenim cjepivima, o trovanjima, o ne znam čemu - kod mene ne prolaze tako da sam se odlučila cijepiti djecu, kaže Svjetlana Sklizović, Osijek.

- Što se više cijepimo, što se prije procijepimo, to ćemo se prije vratiti na ono staro, staro normalno jer ovo sada već predugo traje, previše je života otišlo, previše zdravlja je ugroženo, troši se previše sredstava iz zdravstvenog sustava, rekao je dr. Goran Čorić, liječnik obiteljske medicine, Koška.


A cijepljenje bez najave nastavljeno je Istri, u Marčani - mogu se cijepiti samo one osobe koje do sada to nisu učinile.

U Hrvatskoj su potvrđena i 93 slučaja gripe.

- Mi znamo imati uvezene slučajeve koji se prestanu širiti, ali ove godine imamo prijenos među stanovništvom, ali to je još uvijek nizak intenzitet širenja, rekao je Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Za ovu sezonu naručeno je 600 tisuća doza cjepiva protiv gripe - cijepljenje bi trebalo početi poslije 15. studenog.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!