Pem Novosel za HTV: Epidemiološka situacija se pogoršava, nadamo se da neće izmaknuti kontroli

19.09.2021.

09:04

Autor: V.G./HRT/IMS

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Kristina Stedul Fabac/Luka Stanzl/HTV / PIXSELL/HRT

U posljednja 24 sata zabilježeno je 875 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8286. Među njima su 683 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 81 pacijent. Preminulo je 7 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas zabilježene su ukupno 391.984 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 8.500 preminulo, oporavila se ukupno 375.198 osoba, od kojih 1.028 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 21.151 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.727.130 osoba, od toga 9.621 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 18. rujna utrošeno je 3.368.323 doza cjepiva, a cijepljeno je 43,92% ukupnog stanovništva, odnosno 52,72% odraslog stanovništva. Na dan 18. rujna utrošeno je 3.754 doza cjepiva, a od toga je 2.275 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 18. rujna 1.782.472 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.670.626 osoba (1.585.851 osoba cijepljeno s dvije doze te 84.775 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 49,48% odraslog stanovništva.

Pem Novosel: Broj novozaraženih sljedećih će tjedana rasti

Porast broja zaraženih - iz tjedna u tjedan - za HTV je komentirala epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel.

- Nadamo se da se ne trebamo toliko brinuti, da brojevi neće rasti nekontrolirano. Već nekoliko tjedana uzastopno imamo trend porasta. Epidemiološka situacija se pogoršava, ali se nadamo da neće izmaknuti kontroli.

Na pitanje je porastao interes za cijepljenje, Pem Novosel je odgovorila:

- Očito je došlo do zasićenja, ljudi koji su se misli cijepiti su se cijepili, imamo i onih koji se sada javljaju, samo što njihov broj nije velik, rekla je.

Očekuje da će se oni koji su se premišljali i kalkulirali, sada ipak odlučiti cijepiti.

- To bi bilo vrlo mudro. Cirkulacija virusa postoji. Broj novozaraženih sljedećih će tjedana rasti, samo se nadamo da neće preći prag od prošle godine, iako ne možemo biti sigurni s obzirom na to da je riječ o delta-varijanti koja je zaraznija i brže se širi.

Američka agencija za lijekove dala je preporuku da se treća doza da samo imunkompromitiranima i starijima. Pem Novosel ističe da je sličan stav i hrvatskih epidemiologa. Još se čeka odobrenje Europske agencije za lijekove.

- Planira se ta treća doza ponajprije uvesti za imunokompromitirane kod kojih se očekuje slabiji imunoloških odgovor i eventualno za ljude s ozbiljnijim kroničnim bolestima. U nekakvom razmatranju su i zdravstveni djelatnici, ali još nije donesena finalna odluka. Čekaju se preporuke europskih tijela. Vidimo da su se neke zemlje već odlučile i kreću iako nema čvrstih dokaza da je ta treća doza efikasna, naravno za imunokompromitirane to vrijedi, rekla je.

Porast interesa za cijepljenje

U Osječko-baranjskoj županiji porast interesa za cijepljenje protiv COVID-a 19. Ono se provodi i ovoga vikenda - nije potrebno naručivanje, mogu se odazvati svi zainteresirani. Potrebno je ponijeti osobnu i zdravstvenu iskaznicu. U protekla 24 sata u županiji je obrađeno 467 uzoraka, od čega je 57 pozitivnih nalaza.

- Interes je danas solidan, a u zadnje vrijeme zbilja jesmo primijetili porast interesa među ljudima, ponajprije onima koji su u ožujku i travnju preboljeli koronu i do sada se nisu cijepili, a sada se javljaju na cijepljenje, rekao je dr. Vanja Hmelik, Dom zdravlja Osječko-baranjske županije.

- Dobro se osjećam, cijepila sam se prvom dozom Pfizera, rekla je jedna gospođa.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!