Uskrsna košarica nikad nije bila skuplja. Prema podacima Nezavisnih sindikata, najmanje četvrtinu iznosa prosječne mirovine treba izdvojiti za najjeftiniju košaricu. Hoće li nas skupa hrana natjerati da razumnije trošimo? U kojoj mjeri velika poskupljenja utječu na pučke kuhinje? Kupujemo skupo, a zašto bacamo pojedinačno 22 kilograma hrane? Može li banka hrane unaprijediti postojeći sustav?
U emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Silvije Bionde Njikoš, o tome su govorili voditeljica Službe za kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Marija Batinić Semrek, voditelj pučke kuhinje na sv. Duhu fra Vladimir Vidović i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.
Bogatija uskrsna košarica ove godine košta oko 328 eura (2470 kuna) srednja 204 eura, (1535 kuna), a skromna 100 eura (755 kuna), izračunali su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).
Sever govori kako su građani i prije imali problema s blagdanima stoga što se s jedne strane želi dostojno obilježiti blagdane, a s druge strane nedostaje financija.
- Jedina prava košarica bi bila ova od 328 eura, ali ne treba zaboraviti da mnogi neće imati sredstava ni za ovu skromnu košaricu od 100 eura, naglasio je.
- Mirovina malo viša od 400 eura je nekakav prosjek, veliki dio umirovljenika je ispod toga. Ogroman je problem tim ljudima, ne samo kada je blagdan, već i drugim danima, govori Sever.
Dodaje kako osim umirovljenika u lošoj su situaciji i nezaposleni, te radnici s minimalnim primanjima.
- Podaci govore da je raspon od minimalne plaće koja u netu iznosi 560 eura pa do medijalne plaće koja iznosi 930 eura, u tom se rasponu kreće 800 tisuća plaća, a to je pola svih plaća, naglašava.
Pučke kuhinje bilježe veći broj korisnika
Pučke su se kuhinje pripremile za nadolazeće dane. Primjećuje se pojačan interes korisnika u vrijeme blagdana, rekao je fra Vidović.
- Papa Franjo je rekao kako se siromasi ne broje. Siromasi se ljube i grle, rekao je fra Vidović i dodao kako se susrećemo sa živim ljudima koji su na rubu egzistencije. Iza svake te osobe postoji teška životna priča.
Naglašava kako mu najteže pada kada ima priliku vidjeti i razgovarati s osobama koje su cijeli svoj život provele radeći, a sada u mirovini se bore s egzistencijom i pitaju se hoće li moći preživjeti.
- Pučka kuhinja ima potporu Grada Zagreba, određenih tvrtki, ali i pojedinaca koji žele ostati anonimni, rekao je.
Dodaje kako u pučkoj kuhinji koju on vodi dnevno se pripremi oko 400 obroka koje podijele, a to je godišnje oko 100 tisuća obroka, a u kuhinji su zaposlene 4 osobe i mnogo volontera.
Unapređivanje sustava doniranja hrane
Na pitanje koliko država radi na unapređivanju sustava doniranja hrane, Batinić Semrek je rekla kako se puno radi na tome.
- Doniranje hrane je djelatnost koja postoji dugo, no od 2015. godine jasno je reguliran zakonodavni okvir. Tko može donirati hranu, kome se takva hrana može donirati i pod kojim uvjetima, govori.
Dodaje kako donatori od 2015. godine ne moraju plaćati PDV na doniranu hranu.
- Država je pokrenula platformu e-doniranje što je bio prvi korak da banka hrane bude virtualna. Banka hrane je još jedna dodatne organizacija u sustavu pored humanitarnih organizacija, koja bi u prvom koraku zaprimala hranu od donatora i onda bi dalje prosljeđivala hranu humanitarnim organizacijama, pojasnila je.
Sever je rekao kako postoji istraživanje koje pokazuje cijenu sata rada u EU. Ispod Hrvatske su samo Rumunjska, Bugarska i Mađarska, ali kod tih zemalja je hrana jeftinija.
U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. No, statistika govori da je Hrvatska u EU među zemljama koje najmanje bacaju hrane po glavi stanovnika, rekla je Batinić Semrek.
- Nužna je edukacija, posebno mladih, glede problema bacanja hrane, naglasila je.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!