09:40 / 11.02.2022.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Testiranje djece je jednostavno, samo mali broj roditelja to odbija

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin i Antonija Mirosavljević

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin i Antonija Mirosavljević

Foto: Studio 4 / HRT

U ponedjeljak počinje projekt ukidanja samoizolacije za školarce. Roditelji time dobivaju zadatak testiranja svoje djece. Brzi antigenski testovi su stigli, a počela je njihova distribucija po županijama. Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. kazala je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je sve spremno za testiranje djece, testovi su već distribuirani po terenu, došli su u većinu škola. 

"Veliki posao je na školama i ravnateljima"

- Sad je veliki posao na školama, na ravnateljima škola, a to je distribucija prema učenicima, komunikacija s učenicima i roditeljima. Potreban je dobar protok informacija i na školama je sada najveći teret, naglasila je.

Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević rekla je da je problem u samoj distribuciji, jer neke županije nisu dobile testove.

- Tijekom dana im je obećano da će poslati obavijest kada će testovi stići, ali većina županija je dobila testove, istaknula je.

Mirosavljević je kazala kako je jučer Sisačko-moslavačka županija dobila testove, a dok ih u Zagrebu sve škole još uvijek nisu dobile. Pavić Šimetin je dodala kako se testiranje ne mora početi provoditi točno u ponedjeljak, već je bitno da se testiranje provodi jedanput tjedno u svim školama.

 - Neće se ništa dogoditi ako se u nekim školama ne budu testirali u ponedjeljak ujutro, to se može napraviti i u utorak ili srijedu ujutro. Zapravo bilo koji dan. Bilo bi dobro da bude na početku tjedna, tako da se što prije krene s tim projektom. Kada nam počne to testiranje, onda i učenici koji imaju već otvorenu samoizolaciju, ako sudjeluju u tom testiranju i testiraju se, ako test pokaže da su negativni onda idu u školu. Prema tome, važno je da počnu što prije, naglasila je. 

"Mali broj roditelja ne želi testirati djecu"

Vremena još uvijek ima da se sve može organizirati. Predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola istaknula je kako su jučer i ravnatelji i učitelji, pa i tehničko osoblje po školama slagali vrećice s testovima i uputama koje su dobili.

- Škole će podijeliti testove, a onda ostaje na roditeljima da testiraju svoju djecu. Ima roditelja koji to ne žele, koji se tomu jako protive. Prema podacima, koje sam prikupila, to se radi o jedan do dva posto roditelja. Znači, u svakoj školi ima par roditelja koji nisu uzeli testove, ostali roditelji su ih uzeli. Kontrole nema, ide se na povjerenje roditelja. Roditelj će javiti razredniku nalaz tog testa. Nama, svim školama je u cilju, da su naši učenici u školskim klupama, poručila je Mirosavljević.

Ovo je još jedan dodatni posao za sve nastavnike i učitelje, ali cijeli obrazovni sustav se dobro nosi sa svim dodatnim zadacima tijekom cijele pandemije.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasila je kako se sve bazira na povjerenju, te da je i ovaj projekt tako usmjeren. Primarna namjera je da djeca idu u školu, te da se smanji širenje zaraze.

Poručila je kako jedino zajedništvom se može pobijediti pandemija koronavirusa. 

"Sudjelovanje u projektu je dobrovoljno"

Za roditelje koji ne žele testirati svoju djecu, situacija ostaje ista. U slučaju kad su u kontaktu s pozitivnom osobom, bilo da je to u školi ili izvan škole, obiteljskom domu, takva djeca su u samoizolaciji.

Djeca su oslobođena samoizolacije i kad su cijepljena ili su preboljela COVID-19 unutar četiri mjeseca, ali uz uvjet da se samotestiraju prvi i sedmi dan nakon kontakta s pozitivnom osobom.

Pavić Šimetin je rekla kako je sudjelovanje u projektu samotestiranja djece dobrovoljno. Mirosavljević je naglasila kako je ovaj projekt dosta bitan i za učenike završnih razreda.

Dodala je kako nastava uživo ne može zamijeniti online nastavu, bez obzira koliko se dobro pripreme video lekcije i ostali sadržaji.

Poručila je kako se svi vesele što će se napokon zdrava djeca vratiti u školske klupe.

- Ono što smo propustili i u ovoj godini i u prošloj trebamo nadoknaditi, rekla je predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola. 

"Testiranje nije bolno i vrlo je jednostavno"

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. objasnila je kako brzo antigensko testiranje nije bolno i vrlo je jednostavno i za roditelje, ali i za djecu.

Prva količina testova koju dobivaju roditelji odnosi se do praznika, odnosno svaki učenik će dobiti po dva testa za rutinsko samotestiranje.

Ako u razrednom odjelu, neko dijete ipak bude pozitivno, ostali učenici će se također opet testirati, te oni koji budu pozitivni ostaju doma, odnosno u izolaciji, a ostali učenici tog razrednog odjela vraćaju se na nastavu. 

"Trebamo naći modele kako potaknuti građane da se cijepe"

Danas će se održati sastanak oko strategije cijepljenja. Sastanak saziva Ministarstvo zdravstva s dva Zavoda koja su zadužena za organizaciju zdravstvene zaštite, pogotovo u pandemiji, a to su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Drugi put od kada se cijepimo, dogodila se stagnacija u cijepljenju, pa se mora napraviti dobar balans između onoga što nudimo ljudima, kako efikasno organizirati punktove za cijepljenje, a i pridobiti veći broj osoba da se cijepi, poručila je Pavić Šimetin.

U posljednjih nekoliko dana, jako se smanjio interes za cijepljenje, posebno za prvu dozu. Cijepljenje traje više od godinu dana, pa je sada teško pridobiti nove ljude da se cijepe, posebice prvom dozom cjepiva.

Cjepivo se može birati, ne treba se više ni naručivati.

- Trebamo naći modele kako potaknuti građane da se cijepe, kazala je.

"COVID potvrde su djelotvorne"

Dodala je da su COVID potvrde djelotvorne, te da on njih ne treba odustajati, jer daje ipak nekakvu sigurnost na vrlo jednostavan i ležeran način.

Zemlje koje popuštaju epidemiološke mjere, odnosno ukidaju COVID potvrde, su zemlje u kojima je procijepljenost dosta visoka.

- Kod tih zemalja se odluke mogu provoditi puno jednostavnije, je su građani procijepljeni i ne treba ih se dodatno provjeravati, zaključila je Pavić Šimetin.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!