Bježanje s mjesta nesreće sve češće: 'Ne isplati se, bit ćete otkriveni'

14.04.2023.

09:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Bježanje s mjesta nesreće sve češće

Bježanje s mjesta nesreće sve češće

Foto: HTV / HRT

Početkom ožujka u Slavoniji u samo četiri sata dogodile su se tri prometne nesreće s naletima na pješake od čega su čak dvojica vozača pobjegla s mjesta nesreće. Sve češće u medijima čitamo upravo o bježanju s mjesta prometnih nesreća, a zašto se to ne isplati i nije baš najmudrije, za "Dobro jutro, Hrvatska" objasnio je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije.

- Ono što možemo reći gledajući statistiku, ne događa se ništa što se nije događalo prethodnih godina, otprilike na nivou godine, tih prometnih nesreća s materijalnom štetom u kojima vozač napusti mjesto nesreće je pet tisuća, onih malo težih, gdje postoje i ozljede je nekih dvjestotinjak. Imamo i onih najtežih gdje nije samo prekršajna nego i kaznena odgovornost, takvih situacija imamo dvadesetak. I onda je to puno teže jer protiv vozača idu dvije kaznene prijave, rekao je Mataija.

Što kaže zakon?


- Tu je sve jasno. Ne smije se napustiti mjesto prometne nesreće, bilo kako. Najčešće, od ovih pet tisuća napuštanja, najčešće se radi o oštećenju parkiranih vozila. Ono što se vozaču u prvi trenutak čini kao najbolje rješenje, malo se okrenete oko sebe i odete. Međutim moram reći, u vrijeme današnje tehnologije mislim da moramo reći da se to definitivno ne isplati, jer uglavnom te situacije budu otkrivene, naglasio je Mataija.


Posljedice i sankcije


- Vi imate odgovornost jer ste skrivili prometnu nesreću i tu ide jedan prekršaj, zavisi od toga zbog čega je došlo do nesreće. Ako ste bili pod utjecajem alkohola, ide još jedan prometni prekršaj, ali ide i dodatni koji ne bi imali, da ste bili pošteni i ostali na mjestu nesreće. Ako govorimo o onim prometnim nesrećama gdje ima ozlijeđenih osoba, kazne nisu male, od 1320 do 2650 eura. Osim toga 12 mjeseci obavezne zabrane upravljanja vozilom i 6 negativnih prekršajnih bodova. Moramo znati da nakon 12, ako se radi o mladom vozaču, nakon 9 ide ukidanje vozačke dozvole. Dakle, moramo znati da ste vi s takvim djelom na pola puta da vam se ukine vozačka dozvola, istaknuo je Mataija.

Kod prometnih nesreća s materijalnom štetom kazne su malo manje, ali ni one nisu male - od 390 do 920 eura uz oduzimanje vozačke dozvole na šest mjeseci i tri negativna boda.

U slučaju najtežih prometnih nesreća, tu više nije prekršajna odgovornost, nego ide kaznena prijava za izazivanje nesreće te prijava za nepružanje pomoći.

- Kazna može biti i do 3 godine zatvora. Ne isplati se. Izgleda možda najjednostavnije, ali to je na kraju puno teža sankcija, naglasio je Mataija.

Više pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!