17:15 / 25.01.2021.

Autor: HRT

Sve za bolju demografsku sliku

ilustracija

ilustracija

Foto: HRT / HRT

Cijela zemlja već se duži niz godina bori s negativnim demografskim trendom. Iznimka nije ni Međimurje. Najsjevernija županija i u prošloj je godini imala više umrlih nego rođenih, a čak u 12 mjesta nije rođeno niti jedno dijete.

Na krajnjem sjeveru zemlje, blizu granice sa Slovenijom nalazi se općina Štrigova. Druga po veličini, ali među posljednjima prema broju stanovnika u Međimurju. Najugroženije mjesto je Leskovec, u kojemu lani nije rođena niti jedna beba.

- Nije to jedina godina da se kroz godinu dana ne rodi niti jedno dijete - kaže Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Na što su već navikli. No, razloga za optimizam ipak ima. Potvrđuje to i gospođa Ljiljan Herica, koja je svojevremeno radila u inozemstvu, ali ovdje živi već 30-ak godina.

- Sada sam umirovljena i Leskovec je jako lijepi kraj za živjeti, za mlade i za starije ima jako puno posla - kaže.

Općina se trudi zadržati mještane, ali i motivirati mlade obitelji iz drugih krajeva da dođu ovamo živjeti. Pa tako općina daje 30 tisuća kuna ako se netko useli u nasljeđenu ili kupljenu kuću i ostane živjeti u mjestu. A potpore nudi i regionalna vlast.

- Gotovo besplatno obrazovanje u smislu financiranja udžbenika i prijevoza za osnovne i srednje škole, osobni asistenti u vrtićima, - nabraja međimurski župan Matija Posavec.

Što pozitivno utječe na kvalitetu života. U Međimurju se nadaju da će demografski paket mjera uroditi plodom i pridonijeti boljoj demografskoj slici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!