Svečano otvorena 1050. Festa svetoga Vlaha

02.02.2022.

15:52

Autor: Morana Baričević/Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/P.F./HRT

Svečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha

Svečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Blagdan je Kandelore ili Svijećnice, dan kada se u Dubrovniku svečano otvara Festa svetoga Vlaha, ove godine jubilarna, 1050. Prije tradicionalnog podizanja Svečeva barjaka i puštanja golubica održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je sudjelovao i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je tom prilikom govorio i o posljednjem srpskom svojatanju dubrovačke književnosti.

Tradicija otvaranja feste dubrovačkog nebeskog zaštitnika svetog Vlaha duga je već 1050 godina. Među okupljenim mnoštvom i hodočasnici izdaleka. Sutrašnja središnja svečanost dubrovačkog parca po drugi će se put održati uz epidemiološke mjere. Obilježit će ga sveta misa i procesija ulicama stare gradske jezgre. 

Svemu je prethodila Svečana sjednica Gradskoga vijeća gdje su se, uz čestike i lijepe želje, govornici osvrnuli i na nedavno ponovno prisvajanje dubrovačke i hrvatske književne baštine od strane Republike Srbije.

Na svečanu sjednicu došao je predsjednik Republike Zoran Milanović. Održao je prigodni govor u kojem se osvrnuo na srpsko svojatanje dubrovačke kulturne baštine. 

Galerija
Svečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha, Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Svečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha, Foto: Grgo Jelavic/PixsellSvečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha, Foto: Grgo Jelavic/PixsellSvečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha, Foto: Grgo Jelavic/PixsellSvečano otvorena 1050. Festa svetog Vlaha, Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

Tijekom otvorenja Feste svetog Vlaha novoizabrani dubrovački biskup mons. Roko Glasnović pustio je golubice, čitao se proglas Feste svetog Vlaha, čitale su se poruke i pozdravi Dubrovčana koji žive u inozemstvu, pomoraca. Također dubrovački vjernici došli su se pokloniti barjacima, a mnogi su došli na grličanje, blagoslov grla jer je sveti Vlaho zaštitnik od bolesti grla, izvijestila je HRT-ova novinarka Ivana Brailo Drnas.

- Središnji dio Feste je sutra na sam dan grada Dubrovnika, na dan svetog Vlaha, kada će biti održana sveta misa pred katedralom nakon čega slijedi procesija barjaka dubrovačkih župa kao i gostujućih župa te moći svetog Vlaga ulicama grada, dodala je Brailo Drnas.

Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova tržnica, puštanja golubica te podizanja svečeva barjaka Festa svetog Vlaga je otvorena. Potom se prima blagoslov grla (grličanje) uz poštovanje epidemioloških mjera.

Na svečanoj molitvi večernje u katedrali Gospe Velike izložene su svečeve relikvije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!