Kadeti i kadetkinje 14. i 15. naraštaja dobili prvi časnički čin

31.08.2021.

10:58

Autor: HRT/D.D.

Svečanost dodjele prvog časničkog čina kadetima 14. i 15. naraštaja

Svečanost dodjele prvog časničkog čina kadetima 14. i 15. naraštaja

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" svečano je dodijeljen prvi časnički čin kadetima i kadetkinjama. Čin poručnika primilo je 37 kadeta i kadetkinja koji su završili diplomski studij te 22 kadeta preddiplomskih studija. Primili su i časnički bodež, rješenje o primanju u vojničku službu, a odmah su i raspoređeni u postrojbe Hrvatske vojske. Na svečanosti su bili i ministar obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga te izaslanik predsjednika.

- Osjećam se izvanredno nakon 4 godine rada i uloženog truda. Mislim da se ne možemo drugačije osjećati već samo odlično, ovo je kruna naše kadetske karijere, naglasila je poručnica Ana Markulina.

- Vrijednosti da volite ovu državu, da ste spremni služiti joj do kraja života, to su danas vrijednosti koje nisu česte među mlađim generacijama. Zato kažem da ste privilegirani i želim vam da se i dalje razvijete kao što su to činili hrvatski branitelji s hrvatskom vojskom, poručio je Mario Banožić, ministar obrane.

- Vi ste budući lideri hrvatske vojske. Jučer je bila jedna fotografija iz Afganistana, zadnji vojnik koji je stupio na saveznički zrakoplov iz Kabula je bio general bojnik i to je isto jedna simbolika. Lideri su prvi kad je nateže, a kad je najlakše, kad se treba odmoriti, onda ste zadnji, rekao je Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika RH i njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!