Sveti Duh: Ravnateljica i dalje ima puno povjerenje Tomaševića

20.05.2023.

17:00

Autor: Hina/HRT/T.S.

 Ana-Marija  Šimundić

Ana-Marija Šimundić

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nakon objave dopisa šefa patologije Kliničke bolnice "Sveti Duh", koji je ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić još u srpnju prošle godine upozorio da se tijela pokojnika, zbog malog kapaciteta, ponekad drže na podu, iz Uprave bolnice poručili su da gradonačelnik Tomašević i dalje ima "puno povjerenje" u Šimundić. 


Dopis Fabijana Kneževića, donedavnog šefa Zavoda za patologiju, koji je nakon slučaja objave snimke tijela na podu mrtvačnice bolnice "Sveti Duh" dobio otkaz, izazvao je buru reakcija u javnosti. Zagrebačka oporba traži smjenu Šimundić, a Peđa Grbin, šef SDP-a koji je koalicijski partner Možemo! u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, poručio je da se o cijelom slučaju trebaju dati jasniji odgovori.

Iz objavljenog dopisa proizlazi da je Šimundić s problemom nepoštovanja pravilnika o postupanju s pokojnicima mogla biti upoznata i prije nego što je u javnost izašla snimka mrtvih tijela. Međutim, Šimundić je na konferenciji za novinare u četvrtak rekla da je, kada je dobila dopis, njezino razumijevanje bilo da nema akutnog problema, u što se, potvrdila je, i sama uvjerila jer je nakon zaprimanja tog dopisa otišla u mrtvačnicu i vidjela da nema tijela na podu.

Uz ostalo, prozvana ravnateljica priznala je da o tom dopisu nije izvijestila osnivača, odnosno Grad Zagreb, kada je potkraj travnja zatražio očitovanje o snimci.

Na upit Hine razmišlja li Šimundić zbog svega ponuditi ostavku zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, iz Uprave KB-a "Sveti Duh" u petak su odgovorili da ona i dalje uživa podršku gradonačelnika. 

"Ravnateljica KBSD izvijestila je gradonačelnika o svim poduzetim mjerama i aktivnostima vezanim uz izvide na Zavodu za patologiju KBSD, uz prijedlog mjera koje se planiraju poduzeti. Ravnateljici je gradonačelnik iskazao puno povjerenje i dao podršku da nastavi provoditi Program aktivnosti, za koji joj je povjeren mandat", poručili su u odgovoru na upit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!