19:13 / 04.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Svi cijepljeni građani bit će u registru

Digitalna COVID potvrda

Digitalna COVID potvrda

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svi hrvatski građani cijepljeni protiv bolesti COVID-19, bit će upisani u Središnji registar cijepljenih osoba i u najkraćem će roku dobiti COVID potvrde, što će im olakšati kretanje unutar zemalja članica Europske unije. Upis u Središnji registar cijepljenih osoba preduvjet je za izdavanje tih potvrda u tiskanom ili elektroničkom obliku. Građane čije cijepljenje iz bilo kojeg razloga nije zavedeno u taj registar, upisat će njihovi liječnici obiteljske medicine, poručilo je Ministarstvo zdravstva.

"Sve građane koji su cijepljeni protiv covida-19 i o tome imaju potvrdu i cjepni karton sa svim potrebnim podacima, a nisu još upisani u Središnji registar cijepljenih osoba, upućujemo da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi ih upisali. Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnosti u sustav upisivati sve podatke o provedenom cijepljenju, bez obzira gdje je građanin primio prvu ili obje doze cjepiva, te unositi ispravke ukoliko je do njih došlo prilikom ranijeg upisa, a ne odgovaraju činjeničnom stanju", ističu u Ministarstvu zdravstva.


Ministarstvo je danas ponovno uputilo svim liječnicima obiteljske medicine naputak o tome kako provesti naknadne upise cijepljenih osoba u Središnji registar.


Također, liječnici obiteljske medicine imaju mogućnost za sve građane i državljane Hrvatske, cijepljene u inozemstvu cjepivom odobrenim u Hrvatskoj, odnosno u EU-u, unijeti prijepis podataka o cijepljenju u Središnji registar cijepljenih osoba.


Od 1. lipnja građani na Portalu zdravlja (https://portal.zdravlje.hr) mogu sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani, a oni koji se još nisu cijepili mogu se sami naručiti odabirom lokacije i termina cijepljenja.

Potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva registriranih na području EU-a, građani mogu dobiti putem portala e-Građani ( (https://gov.hr ili izravno na https://dzpeg.akd.hr) ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske. 

Potvrde se ne izdaju na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu:  Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.


Do sada je u Hrvatskoj izdano gotovo 70 tisuća Covid potvrda, od čega je 84 posto onih o cijepljenju. Od toga je 15.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.


Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih Covid potvrda građanima dostupne su putem javne informativne mrežne stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!