Svi prebacuju odgovornost oko fasadnih ploča u Vrbanima

20:38 / 22.12.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Fasadne ploče padaju s nove zgrade u Vrbanima

Fasadne ploče padaju s nove zgrade u Vrbanima

Foto: Dnevnik / HRT

Stanari zagrebačkih Vrbana i dalje su u šoku nakon što je s pročelja jedne zgrade pala ploča dok je ispred ugostiteljskog objekta u prizemlju sjedilo mnogo ljudi. Samo pukom srećom nitko nije teže stradao. Prema tvrdnjama stanara, to nije prvi takav incident, a riječ je mahom o novijim zgradama.

Samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija. I nije prvi put. Od 2017., kada je zgrada izgrađena, dosad je palo desetak fasadnih ploča.

- Prošla su tri dana od tada, tek se danas osigurava ulaz u vrtić, tri dana mi ovdje dolazimo s djecom, djeca izlaze dva puta dnevno s prijetnjom iznad glave. Dakle uopće nije važno čije je to, tražimo da se dođe ovdje i da se osigura prilaz vrtiću i da se izgradi ograda, ističe predstavnik roditelja djece DV-a "Bajka" Igor Duić

Zbog oštećenja na zgradi više su puta pisali građevinskoj inspekciji, izvođaču radova, upravitelju zgrade i PBZ banci koja je vlasnik zgrade od ulaza 12 do 14. No, odgovornost se stalno prebacuje. 

- Obavještavamo Vas da se zadnji događaj pada fasade koji navodite u upitu nije dogodio na zgradi koja je u našem vlasništvu. PBZ Card je vlasnik poslovne zgrade Kuzminečka 12-14 i zgrada ima sve potrebne dozvole predviđene zakonom, navode. 

Upravitelj zgrade, K-Index, poručuje da surađuje sa svim suvlasnicima i postupa u skladu sa svojim ovlastima. 

- O posljednjem incidentu obavijestili smo građevinsku inspekciju, ali nismo primili njihovo očitovanje. Investitor zgrade je svaki put promptno obaviješten o incidentu. Uzrok padanja ploča treba utvrditi stručna ekspertiza, ističu. 

Iz državnog inspektorata kažu da je slučaj sada u nadležnosti grada. 

- Građevinska inspekcija proslijedila je predmetnu predstavku, istog datuma kad je i zaprimljena, na postupanje komunalnom redarstvu Grada Zagreba. 

Struka kaže da se odgovornost može jednostavno utvrditi uvidom u garanciju zgrade koja je, kada je riječ o fasadi, 10 godina. Ako zgrada ima garanciju, onda odgovornost snosi izvođač radova, ako je ona istekla, odgovornost je na upravitelju. 

- I on mora onda pozvati ili izvođača radova ako je on još u garanciji da te radove otkloni ili ako je garancija istekla, on mora onda sazvati neke druge ponuđače i onda otkloniti kvarove, kaže sudski vještak Žarko Željko

Do završetka ovog priloga, izvođač radova - Zagrebgradnja koja je, podsjetimo, gradila i zgrade na Vrbanima u kojima je problem bila onečišćena voda - nije odgovorila na naše upite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!