Svjedočanstvo iz Škabrnje: "Ja sam jedini preživjeli svjedok iz podruma"

18.11.2021.

13:29

Autor: Edi Škovrlj/HRT

Anđelo Žilić i Denis Gurlica

Anđelo Žilić i Denis Gurlica

Foto: HTV / HRT

Prije 30 godina stradalo je selo Škabrnja, gdje su zločinci zvjerski ubili 43 mještana, među njima i 15 branitelja, a selo - spalili. Denis Gurlica tada je imao svega 15 godina i jedini je preživio zloglasni podrum. Anđelo Žilić imao je godinu i pol, bio je teško ranjen i tri je dana krvario u podrumu. S njima je razgovarao Edi Škovrlj.

- Ja sam jedini preživjeli svjedok iz podruma pokojnog Marka Brkića. Kada su nas zarobili, mene i još četvoricu su vodili na streljanje. Ja sam jedini ostao živ, jedan četnik me htio zaklati, ali spasio me jedan oficir, opisao je Gurlica ratne strahote za HRT.

Odveli su ga prvo u Biljane, zatim u Smilčić, pa na kraju u Benkovac gdje je tek navečer sreo ostale sumještane. Vodili su ga na tzv. lažno streljanje, taj se osjećaj, rekao je, ne može opisati.

- To je stanje strahovitog šoka, to će trajno ostati u meni kao svjedoku tog vremena, rekao je.

Galerija
Denis Gurlica, jedini preživjeli iz podruma u Škabrnji, Foto: HTV/HRT
Anđelo Žilić, imao je godinu i pol kada je teško ranjen, Foto: HTV/HRT

Žilić je tada bio teško ranjen, iako je bio beba.

- Granata je pala kada smo bježali u podrum, pritom je stradala moja baka koja je teško ranjena, kasnije je i preminula od tih posljedica. Moja teta koja me nosila u sklonište je ranjena, ona je svojim tijelom spasila mene. Zahvaljujući njoj sam živ, rekao je.

Objasnio je da je tada ranjen i da je imao prostrjelnu ranu ispod srca. U podrumu je krvario 3 dana sve dok ga stric nije uzeo i krenuo u proboj kroz polja, gdje je bila prva linija obrane.

- Život mora ići dalje, bez obzira na sve. Rane su i dalje tu, one su prisutne, ono što se dogodilo nikada se ne smije zaboraviti i to moramo prenositi mlađim naraštajima jer ono što se to više nikada ne smije ponoviti, smatra.

Iako ne živi u Škabrnji, Žilić ju rado posjećuje, tu mu je obitelj, cijela rodbina i voli dolaziti u taj kraj kojemu pripada.

Gurlica je rekao da je istovremeno ponosan jer smo slobodno, živimo u slobodnoj zemlji, ali i tužan zbog svega što se dogodilo u Škabrnji. U slobodno vrijeme piše pjesme, a uskoro bi mu trebala i izaći prva zbirka pjesama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!