09:44 / 07.02.2019.

Autor: T.V./S.M./HRT

Svjedočenje napadnute učenice i njezina oca

Napadnuta djevojka s ocem (Foto: Filip Buzov/HRT)

Napadnuta djevojka s ocem (Foto: Filip Buzov/HRT)

Foto: - / HRT

U zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi na Puntamici jučer je učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova 'U' opekao i doslovno žigosao školsku kolegicu i jednog kolegu, javlja Zadarski list. Događaj se zbio u razredu za vrijeme nastave.
U zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj srednjoj školi učenik prvoga razreda jučer je užarenim predmetom u obliku slova 'U' žigosao kolegicu i kolegu. Djevojka ima dvije opekline na ruci, a mladić je opečen po vratu. Sve se dogodilo za vrijeme nastave.

Napadnuta učenica danas je u pratnji oca dala iskaz u zadarskoj policiji. Poslušajte izjave!

- Sjedila sam s kolegom u klupi, upaljačem je palio papiriće, i kada se upaljač pregrijao, utisnuo mi ga je dva puta na kožu, a drugom kolegi na vrat. Onda je rekao: Evo, sada se možete hvaliti da ste ustaše, ispričala nam je ozlijeđena djevojka. Na pitanje je li incident odmah prijavila, rekla je da nije, da ga je prijavila nakon 20-ak minuta, i to nastavnici iz tjelesnog.

- Očekujem kako će za taj čin biti kažnjen, kazala je.

Njezin otac Adem Shala ponovio nam je kako je razočaran upravom škole koja o tom događaju nije obavijestila ni policiju ni hitnu.

- Nisu zvali ni hitnu ni policiju. Htjeli su to sakriti. Najviše me šokiralo da je netko, znajući da je ona Albanka, išao joj žigosati slovo "U", istaknuo je potreseni otac. Napomenuo je i kako to nije prvi slučaj nasilja u toj školi te da mu je kći nakon svega zaprimila prijeteće poruke smrću i to preko mobitela.


Slučaj je komentirala i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Izjava ravnatelja i njegova reakcija potpuno su neprimjerene. Ravnatelj ima obvezu štititi prije svega učenike u školi i mi smo jučer, čim smo saznali za situaciju, uputili prosvjetnu inspekciju u školu.

Zadarska policija, koja je za slučaj doznala od medija, a ne iz škole, provodi izvide.

- Provodi se kriminalističko istraživanje zbog nanošenja tjelesnih ozljeda u školi nad dvije maloljetne osobe kojima su nanesene lakše tjelesne ozljede. Policija je promptno reagirala i u tijeku je kriminalističko istraživanje kojim ćemo ovaj događaj u potpunosti rasvijetlilti, rekao je na konferenciji za novinare Boro Mršić, načelnik kriminalističke policije u PU zadarskoj.

- I stručna služba škole se uključila pravovremeno, a mi ćemo, po okončanju istraživanja, o svemu obavijestiti Centar za socijalni rad i nadležno državno odvjetništvo, dodao je. 

Upitan kad je policija obaviještena o događaju te tko ih je obavijestio, Mršić je rekao kako policija nije pozvana odmah, već je za događaj saznala javnim pogovorom. Zaprimili smo obavijest od predstavnika medija, istaknuo je.Slučaj je komentirala i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić:Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander ističe kako je od presudne važnosti reagirati na svaki, i najmanji znak nasilja, shvatiti ga ozbiljno i surađivati s djetetom žrtvom, počiniteljem, obiteljima, školom i cijelim sustavom.
Slučaj žigosanja: "Gdje su bili nastavnici, liječnici, psiholozi?"
Roditelje sve troje učenika pozvao je sinoć ravnatelj Jozo Dragić te su svi iznijeli svoje gledište događaja.

Ravnatelj škole Jozo Dragić za medije je rekao kako mu je žao zbog ovog što se dogodilo, ali da njihova inače jako dobra škola ima dosta učenika s teškoćama. No, u ovom slučaju, kaže, ne radi se o inkriminirajućem djelu. Dragić tvrdi da nije riječ o slovu "U", iako se time navodno hvalio i sam učenik.

- Moram reći da to nije slovo "U", nije on to rekao. To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača, kaže ravnatelj.

O ovome će raspraviti Uprava škole i izreći svoju krajnju mjeru. Jozo Dragić kazao je: 

- To će biti da ne prejudiciram ukor pred isključenje.

Građani Zadra su šokirani, kažu da se nasilje ne smije tolerirati. Prozivaju odgovorne zbog nečinjenja.

Događaj je osudila i Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom, s posebim osvrtom na izjavu ravnatelja škole Joze Dragića. "Svjesni smo da je potrebno uložiti puno truda, napora i vremena da bi inkluzija bila uspješno provedena i zaživjela u punom opsegu, no broj djece s teškoćama koja završavaju srednje škole sramotno je nizak. Danas smo, međutim, čuli ravnatelja kojemu su za loše funkcioniranje škole najodgovornija djeca s teškoćama. Po njegovim riječima, u toj su se „uspješnoj“ školi učestali incidenti otkako se u nju izravno upisuju djeca s teškoćama. Tom je izjavom Jozo Dragić djecu s teškoćama žigosao gore nego obijesni učenik svoje kolege. Nedopustivo i kažnjivo žigosani su i tjelesno i emotivno ne samo djeca, već i njihove obitelji", stoji, među ostalim u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!