RH po broju djece koja su preživjela malignu bolest iznad europskog prosjeka

15.02.2023.

Zadnja izmjena 13:28

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti

Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svjetski je dan djece oboljele od malignih bolesti. Djeca su najranjivija skupina našeg društva, a posebno je teško onoj koja se moraju boriti s teškom bolešću. U toj borbi važna je podrška svih nas, ali i pozitivan stav.

Petogodišnje preživljenje djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj iznad je europskog prosjeka, a prema podacima u 2021. u RH je od malignih bolesti umrlo 16 djece u dobi do 19 godina, stoji u priopćenju HZJZ-a u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Prema zadnjim podacima Registra za rak RH, u Hrvatskoj je 2020. godine od malignih bolesti oboljelo 159 djece u dobi do 19 godina, među kojima je 67 djevojčica.

U proteklih 10 godina je u prosjeku godišnje od malignih bolesti obolijevalo 157, a umiralo 27 djece u dobi od do 19 godina.

Na razini Hrvatske, od ukupno 159 djece s novodijagnosticiranom malignom bolešću u 2020. godini, 49 je bilo u dobi do 4 godine, 27 u dobi od 5 do 9 godina, 34 u dobi od 10 do 14 godina, te 49 u dobi od 15 do19 godina.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti u djece su bile leukemije, limfomi te maligni tumori mozga i leđne moždine.

U liječenju malignih bolesti je teško govoriti o izlječenju, uobičajeno se govori o petogodišnjem preživljenju kao mjeri izlječenja. Podaci iz velikog svjetskog opservacijskog istraživanja CONCORD-3 objavljenog u časopisu Lancet pokazuju da je petogodišnje preživljenje od malignih bolesti djece u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka. Ono za limfome u dječjoj dobi iznosi 95 posto, akutne limfatične leukemije 85 posto, a za tumore mozga 73 posto.

Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju značajne socijalne i medicinske posljedice. Sama dijagnoza i promjene u svakodnevnom životu zbog novonastale situacije predstavljaju značajan stresor za samo dijete i njegovu obitelj. Roditeljima je u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete neophodno osigurati pomoć: omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenim postupcima liječenja i, jednako važno, obiteljima pravovremeno pružiti i psihološku potporu, ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Naglašavaju i kako je podrška potrebna i nakon završetka terapije, jer se pacijenti i njihove obitelji i dugo nakon mogu suočavati s fizičkim i psihološkim posljedicama do kojih dovodi sama dijagnoza zloćudne bolesti te često vrlo intenzivno liječenje.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti se obilježava 15. veljače s ciljem podizanja svijesti o zloćudnim bolestima kod djece, te pružanja podrške oboljeloj djeci i adolescentima, kao i njihovim obiteljima te preživjelima.

Temeljem odluke Hrvatskog sabora, u Hrvatskoj se od 2006. godine 15. veljače obilježava Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti.

Antonija Vuletić već se 18 godina bori s malignom bolešću


Svoj oboljeloj djeci veselje i pozitivu donosi Antonija Vuletić, djevojka koja se već 18 godina bori s malignom bolešću.


Antonija je dva puta dobila bitku protiv tumora na mozgu, a danas promovira svoju treću slikovnicu.


- Bolest možeš pobijediti jedino ako si hrabar, pozitivan i u jakoj vjeri jer vjera te može spasiti, rekla je Antonija.

A dobre vijesti stižu iz KBC-a Zagreb - novi odjel dječje onkologije i hematologije je u završnoj fazi.

- Prostori su gotovi, treba kupiti opremu koja je skupa i zahtjevna, a najčešće se radi o opremi koja omogućuje da zrak i prostor budu što čišći, da dijete koje ima niske nalaze ili je transplantirano ili će se transplantirati da ima najmanju vjerojatnost infekcije, rekao je Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju KBC-a Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!