14:35 / 16.10.2019.

Autor: T.V./Hina

Svjetski dan hrane obilježen akcijom "Hrana nije otpad"

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetski je Dan hrane. Tim je povodom Centar za prevenciju otpada od hrane upozorio da se trećina hrane baca zbog neodgovarajućeg skladištenja i prekomjernog kupovanja. Procjenjuju da se u Hrvatskoj svake godine baci oko 380 tisuća tona hrane.
U povodu Svjetskog dana hrane, 16. listopada, Centar za prevenciju otpada od hrane u srijedu je upozorio da se trećina hrane baci zbog neadekvatnog skladištenja i prekomjernog kupovanja na što želi upozoriti akcijom "Hrana nije otpad".

Po riječima predsjednice CEPOH-a Barbare Ilakovac, procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 380 000 tona hrane.

Prema istraživanju, provedenom u Hrvatskoj na 350 ispitanika, nejestivi dijelovi hrane čine tek 11 posto otpada. Najviše se baca voća i povrća, oko 45 posto, slijede ga pekarski proizvodi s oko 9 posto, a najmanje se bacaju riba, oko 3 posto i kolači oko 2 posto.

Akcija je počela na Tržnici Dolac gdje je postavljen štand s infromativnim i edukativnim lecima o recikliranju, pravilnom skladištenju, planiranju nabavke, sve radi smanjenja količine otpada od hrane.

Ilakovac je poručila da su informiranje i edukacija građana iznimno važni u procesu smanjenja količina bačene hrane jer po količinama, u EU i u Hrvatskoj, prednjače kućanstva.

- Svijest građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj nije visoka, a otpad od hrane čini velik dio komunalnog otpada. Čak 53 posto otpada hrane proizvode kućanstva. izvijestila je. Našalivši se, Ilakovac je poručila da se u kupovinu namirnica ne treba ići gladan jer se tako često kupi prevelika količina koju kućanstvo ne može iskoristiti pravodobno.

- Zbog svog sastava i razgradnje taj otpad ispušta velike količine metana, što je izuzetno štetno za okoliš. Nužno je smanjiti količine otpada u čemu uvelike pomaže prevencija i preraspodjela viškova, što nalaže europska hijerarhija gospodarenja otpadom od hrane, poručila je Ilakovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!