Neznanje i nepažnja glavni su neprijatelji sigurnog kupanja

25.07.2022.

07:00

Autor: Ana Marušić/Dnevnik3/IMS/HRT/I.B.

Svjetski dan prevencije utapanja

Svjetski dan prevencije utapanja

Foto: Dnevnik3 / HRT

Nakon prometnih nesreća, utapanje je drugi uzrok smrti djece u Hrvatskoj. Od utapanja u Hrvatskoj godišnje umre čak 90 osoba. Uoči Svjetskog dana prevencije utapanja, koji se obilježava 25. srpnja, u Zadru je u nedjelju održana akcija s ciljem sprečavanja neodgovornog ponašanja na plaži jer upravo su neznanje i nepažnja glavni neprijatelji sigurnog kupanja.

Iskustva spasilaca Crvenog križa pokazuju da se utapanje najčešće događa zbog precjenjivanja vlastite plivačke vještine, konzumacije alkohola, skakanja u vodu neprovjerene dubine, pregrijanosti u trenutku ulaska u vodu, nepoštovanja upozorenja na plažama te izostanka nadzora nad djecom.

- U tom poslu najbitnije je preventivno djelovati, znači na vrijeme upozoravati ljude na opasnosti koje prijete na plažama, kupalištima, bazenima, rekao je koordinator Spasilačke službe Crvenog križa Zadarske županije Niko Vlatković.

U svijetu se dnevno utopi 650, a svakog sata 26 osoba.

- Svatko se može utopiti, a nitko ne bi smio. "Ključ" je u našem ponašanju. Osoba često precijeni svoje sposobnosti. Utapanje možemo spriječiti znanjem, da znamo pružiti prvu pomoć, istaknula je voditeljica službe spašavanja u Hrvatskom Crvenom križu Silvana Radovanović.

Znanje se u Zadru u nedjelju širilo demonstracijom spašavanja utopljenika. Do prošle, jubilarne 25. godine djelovanja Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa, spašeno je čak 570 života, što pridonosi doživljaju Hrvatske kao sigurnog odredišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!