11:14 / 30.05.2019.

Autor: HRT

Szijjarto: Odnos Ine i MOL-a teret je kojeg se želimo riješiti

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Szijjarto je rekao da je za Mađarsku unapređenje odnosa s Hrvatskom na energetskom planu ključno.
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da odnos Ine i MOL-a opterećuje odnose Mađarske i Hrvatske, država koje izvan toga problema dobro surađuju.

- Svaki put kad se sretnemo s dužnosnicima hrvatske vlade, Ina je na dnevnom redu, ali mi našim hrvatskim prijateljima uvijek dajemo do znanja da je to isključivo poslovno, a ne političko pitanje kojim se bavi mađarska vlada, istaknuo je šef mađarske diplomacije, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem, novinarima okupljenima ispred Banskih dvora.

- Moramo priznati da je odnos MOL-a i Ine ili MOL-a i hrvatske države teret u našim odnosima i mi bismo se voljeli toga tereta riješiti, ali to je do dviju kompanija ili do kompanije i hrvatske države. Mi samo možemo držati palce da iznađu rješenje, naglasio je. 

Szijjarto je rekao da je za Mađarsku unapređenje odnosa s Hrvatskom na energetskom planu ključno. 

- Energetska sigurnost u ovom dijelu Europe kritično je pitanje, vidite odnos Rusije i Ukrajine kada je tranzit plina u pitanju, vidite da Exxon i OMV još nisu donijeli odluku o iskorištavanju plinskih polja u Rumunjskoj. I zato je za diversifikaciju izvora energije terminal LNG u Hrvatskoj jedno od održivih rješenja. A kako smo svjesni da se energetska suradnja kao takva ne može odvojiti od pitanja MOL-a, nadamo se rješenju toga izazova, objasnio je mađarski ministar. 

Szijjarto je stigao u Zagreb kako bi otvorio novu zgradu mađarskog veleposlanstva na Jabukovcu. Otvaranje novog veleposlanstva jasan je signal  važnosti koju pridajemo odnosima s Hrvatskom, naglasio je.

- Susjedne smo zemlje i naša saveznička i strateška povezanost su očite. Odnos želimo unaprijediti i ojačati, on trenutačno ima određene sjene zbog energetskih pitanja, ali osim toga surađujemo kako treba, zaključio je.

Iz Plenkovićeva ureda u međuvremenu je priopćeno kako je na njihovu sastanku zaključeno da su odnosi Hrvatske i Mađarske u proteklom razdoblju poboljšani. Trgovinska razmjena dviju zemalja veća je od 2,2 milijarde eura, dok je bilateralna suradnja unutar EU-a i NATO-a vrlo dobra, navodi se u priopćenju. 

Istaknuli su važnost jačanja gospodarske suradnje, osobito u energetici, vodeći računa o sigurnosti opskrbe energijom na cijelom području srednje i istočne Europe. Razgovarali su i o realizaciji projekta LNG.

Szijjarto je izrazio punu potporu Mađarske ulasku Hrvatske u šengenski prostor, a obojica su izrazila zadovoljstvo položajem i pravima hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju Banskih dvora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!