Dr. Tabain (HZJZ) o novim sojevima: Virusi su stalno tu, vidjet ćemo hoće li ići u smjeru prehlade

05.01.2022.

09:35

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Dr. Irena Tabain

Dr. Irena Tabain

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

U posljednje dvije godine doznali smo mnogo toga o koronavirusu, ali u 2022. godinu ipak ulazimo s mnogim nepoznanicama, pojavljuju se nove varijante koronavirusa, zaraza se širi, a otkriven je i prvi slučaj "flurone" - istodobne zaraze koronavirusom i virusom gripe.

- To je nešto što možemo očekivati. Takve istovremene infekcije javljaju se u 3-7 posto slučajeva, ali takve podatke treba uzeti s oprezom jer virus gripe prošle sezone bio je vrlo slabo u cirkulaciji, a sad ga detektiramo od sredine kolovoza. Uz visoki udio infekcija koronavirusa za očekivati je da će se detektirati i takve istovremene infekcije, rekla je dr. Irena Tabain iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostujući u emisiji Studio 4.

Pritisak na sustav je visok. Na testiranje se čeka 6-7 dana.

- U Zagrebu, kao i u Splitu, je izazovno. Slobodni termini su nam tek od ponedjeljka, rekla je Tabain, dodavši kako dnevno mogu testirati od 2500 do 3000 uzoraka.

- Uz gradski zavod koji može bar još toliko i zaraznu bolnicu sa značajnijim kapacitetima, Zagreb je u nešto povoljnijoj situaciji, ali i broj stanovnika je veći. U svakom slučaju pritisak je velik, udio pozitivnih ide iznad 40 posto, što je dosta, naglasila je.

Istaknula je kako nastoje zadovoljiti sve zahtjeve, koliko god  je moguće, ali da im dodatno otežava neprihvaćanje antigenskih testova za dobivanje EU COVID potvrde. 

- Ljudi bi se trebali testirati unutar nekoliko dana od pojave simptoma. Dodatno nam otežava neprihvaćanje antigenskih testova za dobivanje EU COVID potvrda, a s time bi nam se kapaciteti testiranja značajno povećali, jer imamo dosta mjesta koja mogu testirati antigenskim testovima, rekla je.

Treba li postrožiti mjere?

Istaknula je kako u naredno vrijeme, zbog blagdanske opuštenosti, možemo očekivati rast broja pozitivnih, ali i da se nada da ćemo brzo dosegnuti vrhunac i da će se krivulja okrenuti prema dolje. 

Na pitanje bi li trebalo postrožiti mjere, dr. Tabain kaže kako je to dosta izazovno i da bi s medicinskog stajališta to bilo najjednostavnije.

- Ali život treba ići dalje i treba naći balans između mjera i da gospodarstvo funkcionira. Vjerujem da će na lokalnim razinama i na temelju informacija o udjelu pozitivnih i pojava grupiranja donositi mjere, sve ovisno o situaciji, kazala je.

Omikron

Osvrnula se i na omikron koji je sve prisutniji u Hrvatskoj.

- Udio pozitivnih je relativno visok, iako prema zadnjim podacima sekvencioniranja za tjedan do 20.12. imamo tek 11 potvrđenih omikrona. Pravo širenje omikrona počelo je s blagdanskim danima jer prema PCR probirnim testovima on je u Zagrebu poprilično u velikom udjelu.

Komentiravši novootkriveni soj koji je povezan s Kamerunom, Tabain je rekla kako su virusi stalno tu, ali da ćemo vidjet hoće li ići u smjeru prehlade i manjeg udjela ovih teških oblika, što bi im, kako je rekla, olakšalo situaciju.

Istaknula je i kako je za očekivati kako će povratak učenika u školske klupe sljedeći tjedan, utjecati na širenje zaraze.

- Povećan je rast oboljelih u mlađoj dobnoj skupini, ali to se događa i kod gripe i zato je važno zaštititi rizične kako ako im mlade osobe donesu zarazu, ne bi oboljeli od težih oblika bolesti.

- Cjepivo je tu, učinkovito je, ne štiti od zaražavanja, ali štiti od teških oblika bolesti i važno je da osobe starije životne dobi promisle i da se cijepe, ne samo protiv korone nego i gripe, naglasila je.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!