11:58 / 24.07.2019.

Autor: HRT

Tabak: Za talibane je mentoriranje djelovanje na vladinoj strani

-

-

Foto: - / -

Mentoriranje je djelovanje na vladinoj strani i to talibani ne gledaju prijateljski. To je situacija gdje apsolutne sigurnosti nema, smatra vojni analitičar portala Orbis.org Igor Tabak.
Mentoriranje je djelovanje na vladinoj strani i to je nešto što talibani ne gledaju prijateljski. To je situacija gdje apsolutne sigurnosti nema, smatra vojni analitičar portala Orbis.org Igor Tabak. 

- Preminuo pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu

- To je tip napada koji je teško uloviti u pripremnim fazama, to je jedna od većih opasnosti i to je odnijelo više života nego same borbene aktivnosti. S jedne strane, ako imate posao koji vas nužno dnevno vuče na takve lokacije, to je jedna loša stvar, ali ju je teško izbjeći. Možete varirati kojim ćete putevima, ići konvojima koji su više civilni, mijenjati vozila, to su mjere koje mogu pomoći, ali ne mogu sto posto zaštititi, rekao je Igor Tabak.

Malo je zemalja koje nemaju mrtvih u vojnim misijama

- To su pripadnici specijalnih snaga, objašnjava Tabak. To je, kaže, obuka koja je malo drukčija od redovitog sastava. To su tipovi zadataka koji su drukčiji i njihova sprema je bolja fizička sprema i upravo zato možda još nemamo mrtvih. Hrvatska je ondje preuzimala puno dužnosti koje su bile i opasnije od ovog mentoriranja. Ima vrlo malo zemalja koje nisu imale mrtvih i tu je Hrvatska imala puno sreće. Nadam se da će nas ta sreća poslužiti i dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!