Tajno snimljeni razgovori u Čistoći

03.10.2019.

18:01

Autor: Damir Dević/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Godine 2014. zagrebačka je Čistoća trebala tridesetak različitih kamiona za otpad. No i prije javnog natječaja znalo se da taj posao mora dobiti tvrtka Gradatin Tomislava Jukića.
Nastavljeno je suđenje u aferi "Čistoća". Trojica optuženih terete se za namještanje natječaja za nabavu vozila i opreme vrijednih oko 74 milijuna kuna.

Bivši direktor Čistoće Miljenko Benko uhićen je u aferi Agram zajedno s Milanom Bandićem, no postupak protiv njega je razdvojen. Optuženi se na današnjem ročištu, na kojemu su pušteni tajno snimljeni telefonski razgovori, nisu pojavili.

Godine 2014. zagrebačka je Čistoća trebala tridesetak različitih kamiona za otpad. No i prije javnog natječaja znalo se da taj posao mora dobiti tvrtka Gradatin Tomislava Jukića.

Benko je Jukiću prenosio sve detalje budućeg natječaja. A neke od njih je i prilagođavao mogućnostima njegove tvrtke, iako nisu odgovarale potrebama Čistoće.

Na natječaj se javila i tvrtka s povoljnijom ponudom. Gradatin je morao imati nižu cijenu. Pa je šef Čistoće, šefu nabave Holdinga Ivanu Markusu, naložio da krivotvori već zaprimljenu dokumentaciju.

Čak se i tajni te namješteni poslovi mogu usporiti ili zapeti. A kada se to dogodi, problemi se rješavaju na vrhu hranidbenog lanca.

Tajne snimke daju naslutiti da je bivši šef Čistoće bio samo koordinator milijunskog posla s otpadom. Jer prema njima, na dar je dobio samo dvije vrtne klupe i kosilicu za travnjak - u vrijednosti 10-ak tisuća kuna. 

Poslušajte tajno snimljene razgovore u Čistoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!