Britanci upozorili na taksiste u Hrvatskoj, reagirali i naši taksisti

18.08.2023.

20:12

Autor: Anita Markovina Radnić, Morana Baričević/Dnevnik/HRT

Nakon što je britansko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo svoje državljane na oprez pri korištenju taksi-usluga u Hrvatskoj zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja, reagirali su hrvatski taksisti. Ističu da već pet godina upozoravaju na, po njihovu mišljenju, loš Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, preciznije - na kaos za koji je, tvrde, kriva liberalizacija tržišta.

Britansko upozorenje ne pridonosi ugledu turističkog odredišta.  


- Ako je istina, to je vrlo loše za ugled zemlje, govori Jiri iz Finske.


- To se može dogoditi svagdje, pa i u Hong Kongu. Imate devet poštenih taksista i jednog nepoštenog, i to je dovoljno da se pokvari dojam, govori Geoff iz Hong Konga.


Dojam se, tvrde taksisti, pokvario zbog lošeg zakona i liberalizacije. Već pet godina, kažu, vlada kaos, i stoga traže hitne izmjene. 


- Je li se zna, imenom i prezimenom, tko u Hrvatskoj vozi taksi? Ne. I to je jedan od naših glavnih zahtjeva, da se napravi jedinstvena baza podataka, ističe Željko Bandić, dopredsjednik Ceha prijevoznika SDŽ-a.


Da su prihvaćeni njihovi prijedlozi, ova ljaga bačena na hrvatski turizam, tvrdi Bandić, mogla se izbjeći. 


- Većina kolega obavlja uredno svoj posao i živi od njega, govori Bandić


Reagirali su i iz Ubera. Ističu da im je sigurnost korisnika svakako - prioritet. 


- U aplikaciji imamo gumb za hitnu pomoć, poseban tim za podršku dostupan 24/7, GPS praćenje i opciju prijave tijekom vožnje. Svi vozači moraju proći strogi postupak provjere koja uključuje i provjeru kaznene evidencije - ističu.


Nezakonite radnje, ako su se dogodile, resorno ministarstvo najoštrije osuđuje. 


- Preko nadležnih institucija zatražit ćemo sve relevantne informacije kako bi se utvrdile sve činjenice vezano uz spomenuti rizik i moguće nezakonite radnje u taksi prijevozu, priopćili su.


Ogorčeni su i u Dubrovniku, gdje je na cesti više od 7000 taksija. Ove je godine izdano 900 novih dozvola.


- Na jednu dozvolu može voziti 50 ljudi. Niti 'ko to kontrolira, niti 'ko vodi računa o tome. Izgleda da to ministarstvo ne zanima, govori Mišo Miloslavić, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika, Dubrovnik.


Turisti se, kažu nam, ovdje osjećaju sigurno, ali zbog ekstremno visokih cijena vožnju taksijem sve više - izbjegavaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!