Talijanska obitelj otrovana ugljičnim monoksidom? - pozlilo policajcu i vještaku

14.08.2019.

07:04

Autor: D.M./HRT

default error photo
Liječnici su potpuno isključili trovanje hranom i pohvalili rad liječnika na Hvaru koji je odradio prvo zbrinjavanje. Djevojčica i dječak, stabilno su, ali i dalje kritično.
Uzrok smrti muškarca pronađenog na brodu kod Hvara te trovanja još petero osoba, prema prvim nalazima mogao bi biti ugljični monoksid, rečeno je na konferenciji za novinare u KBC-u Split. Liječnici su potpuno isključili trovanje hranom i pohvalili rad liječnika na Hvaru koji je odlično odradio prvo zbrinjavanje. Četrnaestogodišnja djevojčica i dječak s nepunih pet godina, stabilno su, ali i dalje kritično.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Nakon posjeta djeci u bolnici - Kujundžić optimističan
- Tragedija na Hvaru: Preminuo muškarac, djeca u teškom stanju 

Nalazi obdukcije još uvijek nisu stigli u DORH, rekla nam je glasnogovornica ŽDO-a Split Rene Laura, nakon konferenije za novinare liječnika iz splitske bolnice.

Zrak u brodu i dalje toksičan - pozlilo policajcu i vještaku

Očevid na brodu još uvijek traje, obavljaju ga splitsko-dalmatinska policija i vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić". Zrak u jedrenjaku Atlantia i dalje toksičan. Tijekom uviđaja, kojega policija obavlja s bocama kisika, na rivi je kod broda uočeno i vozilo Hitne pomoći. Neslužbeno doznajemo da je odmah po ulasku u brod pozlilo jedom policijskom krim-tehničaru i jednom vještaku iz Zagreba. Zahvaljujući brzoj intervenciji obojica su dobro i nastavila su s očevidom.Nalazi krvi pokazuju povećanu razinu karboksihemoglobina

-  Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja i dalje su životno ugroženi. Imaju zatajenje više organa i dalje su na respiratoru. U njihovoj krvi nađena je povećana razina karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida. Intenzivno liječnenje se nastavlja. Djeca su cirkulacijski stabilnije danas nego jučer. Životno ugrožen znači da su ugrožene vitalne funkcije - mozak, srce, cirkulacija kao najvitalniji organi, ostalo su jetra i bubrezi. Procjena je teška i individualna, izjavila je prim. doc. dr. sc. Branka Polić.

Prve vrijednosti nisu bile životno ugrožavajuće

- Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska u bolnicu. Bolesnici i djeca u bolnicu su došli s vrijednostima koje nisu ugrožavajuće za život. Međutim, ne znamo kolike su te vrijednosti bile u trenutku inhalacije, dodala je Polić. Nije mogla predvidjeti koliko će liječenje trajati. Naša jedinica je referentni centar Ministarstva zdravstva za ovakve slučajeve, dobivaju optimalnu liječničku skrb, poručila je, a na pitanje zna li se uzrok smrti, odgovorila je kako se ona kao liječnica brine za djecu a da DORH-u treba dopustiti da obave svoj posao.

Pogledajte konferenciju za novinare:-  Od troje odraslih, koji su primljeni na Odjel infektologije, majka djece imala je najtežu kliničku sliku, ali nije bila životno ugrožena. Ona je danas bolje i uvjereni smo da će liječenje biti uspješno. Drugo dvoje osoba liječe se u dnevnoj bolnici i najvjerojatnije će na kućnu njegu biti pušteni danas, izjavio je infektolog Ante Srzić.

- Da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi što je uzrokovalo trovanje, treba sačekati da budu gotovi svi nalazi. Djeca nisu jela gotovo ništa od inkrimirane hrane koja se povezivala s ovim slučajem. Prvi rezulati stolice bit će gotovi sutra, a ostali nakon blagdana Velike gospe. Međutim, na osnovu svih parametara koje imamo, možemo s velikom sigurnošću reći da se ne radi ni o kakvom trovanju hranom, naglasio je Srzić.

Talijanski mediji o slučaju trovanja u brodu

Inače, o cijelom slučaju javljaju i talijanski mediji. Muškarac koji je umro je 57-godišnji menadžer sa Sicilije koji je bio na odmoru s obitelji. Njemu je pozlilo u brodskom WC-u te je pri padu udario glavom u zid. Prema riječima drugog nastradalog Talijana, svi otrovani spavali su na desnoj strani broda. Večernji list prenosi njegovu izjavu da je mogući uzrok trovanja plin koji se u kabine uvukao kroz otvore za ventilaciju. Uvjeren je da nije riječ o trovanju hranom, jer djeca gotovo ništa nisu jela.

Teška noć, nastavljeno intenzivno liječenjem

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako se od jutros dva puta čuo s Ravnateljem KBC-a Split Julijem Meštrovićem koji mu je oko 6.30 poslao poruku da su djeca tijekom noći bila klinički stabilnije i da su nalazi bolji.- Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim, i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se svakako nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice, kazala je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, doktorica Tanja Kovačević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!