Tema dana: Burni dani u Saboru i nadolazeći izbori

18.05.2020.

19:29

Autor: I.D./Tema dana/IMS/HRT

default error photo
Posljednji dan Sabora, kao i gotovo cijeli saziv, bio je buran, i u sabornici i ispred nje, gdje se tijekom sjednice održao prosvjed zagrebačke oporbe zbog nedonošenja Zakona o obnovi Zagreba.
Većinom glasova zastupnika izglasano je raspuštanje Hrvatskog sabora. Nakon ovoga na potezu je predsjednik Republike Zoran Milanović koji će sljedećih dana odrediti datum parlamentarnih izbora.

Posljednji dan Sabora, kao i gotovo cijeli saziv, bio je buran, i u sabornici i ispred nje, gdje se tijekom sjednice održao prosvjed zagrebačke oporbe zbog nedonošenja Zakona o obnovi Zagreba.

- Prosvjed zagrebačke oporbe
- Plenković se obratio javnosti
- Raspušten Hrvatski sabor
- Oporbeni zarez: Božo Petrov

- Mislim da je ovaj Sabor bio jedan od najlošijih što se komunikacije tiče, pogotovo ako gledamo što on znači u sadržajnom pogledu: vrlo malo novih prijedloga, novog sadržaja, dobrih ideja ili politika, a jako loša izvedba. Uglavnom je cijelo vrijeme komunikacija bila na razini osobnih uvreda koje su čak išle do razine ekscesa, kazala je gostujući u "Temi dana" komunikologinja prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Za razliku od danas, nekada je bilo nezamislivo ići iz jedne u drugu koaliciju. Stoga nas u sljedećem sazivu Saboru - ništa ne može i ne treba iznenaditi.

- Sve je moguće, ova koalicija HDZ-HNS je pokazala da je moguće da jedna stranka s ljevice bude u koaliciji sa strankom desnice i mislim da to više neće biti neki presedan ako se nekada dogodi. Nije strano to vidjeti ni u drugim, iskusnijim demokracijama. Kod nas su ti blokovi bili jako čvrsto betonirani i to se razbilo, i zato je došlo do ovog potpunog rascjepa, kazao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Macan se također složio da je razina komunikacije bila loša, ali i ne samo ona već i političke inicijative.

- Nije bilo borbe, sve inicijative oporbe su završavale porazno, bile su uzaludne, nisu bile dobro osmišljene, išlo se samo da bi se napadalo, a znalo se da će se izgubiti, kazao je Macan.

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa - tema za kampanju?

Sabor je danas raspušten, bez donošenja krucijalnog zakona za glavni grad u ovom trenutku, Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. Nameće se pitanje koliko će to biti kontraproduktivno te koliko će se ta tema koristiti u kampanji koja je pred nama?

- Svaka tema u kampanji postaje tema ako je uspijete nametnuti. Najčešće, kao i u svim strategijama, vi planirate jedan razvoj događaja, a onda netko pokuša nametnuti neku drugu temu koja onda zaživi. To je jedna od mogućih tema. Zagreb je podijeljen na četiri izborne jedinice koje su ključne. Zadnji put ih je, ukupno gledajući, dobio HDZ, a sada će biti veliki izazov može li to ponoviti, kazao je Macan i dodao:

- S obzirom na to da oporba ništa nije uspjela napraviti u Gradskoj skupštini, onda bi to možda bio nekakav teren da se oporba pozicionira na nacionalnim izborima. Ovo im je defacto bio prvi predizborni skup.

Hoće li se i koliko koronavirus, odnosno dobri epidemiološki rezultati, iskorištavati u kampanji? Masovna okupljanja sigurno neće biti dopuštena, komu bi to moglo štetiti, koliko će izazovna biti kampanja? Cijela kampanja će, sasvim je sigurno - biti specifična.

- Specifična je i po još jednom detalju, a to je da će trajati četiri tjedna. Treba održati taj tempo, treba stalno nuditi nove stvari, premda će se ovaj put sve zbivati na specifičan način, kazala je Leinert-Novosel.

- Problem je u tome što neki misle da će njihovo biračko tijelo biti oštećeno time što neće moći imati kontakt licem u lice - dakle održavati javne skupove. Drugi kažu da to neće previše utjecati na rezultate. Danas je veliki broj ljudi u Hrvatskoj informatički pismen i moguće je djelovanje preko društvenih mreža. I treće, tko ima jasno definiran imidž već sada - neće imati toliku potrebu nastupanja da bi nekoga privukao na svoju stranu, pojasnila je Leinert-Novosel.

Datum izbora

O datumu izbora nagađa se već neko vrijeme, sada se spominju dva - kraj lipnja i početak srpnja.

- Vrlo je izgledno da će biti 28. lipnja ili 5. srpnja. Jedina je razlika hoće li biti tjedan više kampanje. Mislim da nikada nismo imali tako duge izbore i to je izazovno. Pitanje je što će procijeniti velike stranke, njima bi možda pasala čak i kraća. Spremniji su, imaju više novaca, tako da se ovi ne stignu nametnuti s temama, kazao je Macan.

Cijeli razgovor poslušajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!