Tema dana: Zapaljeni autobus - što se dogodilo?

08:13 / 13.01.2019.

Autor: HRT

Izvor: Valais Police

Izvor: Valais Police

Foto: - / -

Uzrok nesreće bit će poznat nakon očevida.
Splitski srednjoškolci, kojima se jučer u Švicarskoj, dok su se vraćali sa skijaškog izleta zapalio autobus, vratili su se kući u nedjelju nešto prije 17 sati. Emocije su bile velike. Svi roditelji, bez obzira na to što su imali sve informacije do sada, jedva su čekali zagrliti svoje dijete. I HRT-ova ekipa ih je dočekala:Ino Odak, jedan od srednjoškolaca iz autobusa, za HRT je opisao čitavu dramu. Sjedio je točno iznad zadnjeg kotača autobusa kada je čuo, kako opisuje, udarac.

- Čulo se kao da smo se zabili u nešto. Odjednom je sve počelo gorjeti, vatra se podignula do prozora.

Svi su se, kaže, uplašili, no minimalizirali su paniku i pokušali ostati hladne glave. Pretrčali su 50-ak metara kako bi izašli iz tunela. Iza njih je neprospavana noć te su se roditeljima vratili prije svega umorni.

Blaž Duplančić, jedan od roditelja, rekao nam je da ga je sin nazvao odmah po izlasku iz tunela.

- Rekao je da autobus gori, da su mu u njemu ostali dokumenti i sve stvari. Kasnije smo najviše komunicirali oko toga, s obzirom na to da nije imao putovnicu, što dalje rade, ispunjavaju formulare, da bi se mogli s novim autobusom sigurno vratiti.

Dijelu djece izgorjela je prtljaga, a kako bi prešli granicu i vratili se kući dobili su zamjenske dokumente.

Matej Raguzin, iz agencije Collegium koja je organizirala ovo putovanje za ukupno 1300 putnika, ponovio nam je da su uzroci nesreće službeno još uvijek nepoznati. Očevid od strane švicarske policije još uvijek traje.

- Što se tiče osobne prtljage izgorjelo je nekih 20-30 posto osobne prtljage, ali s obzirom na to da su dokumenti bili gore, ukupno 25 djece ostalo je bez dokumenata. Mi smo kontaktirali veleposlanstvo, zamjenski dokumenti su se napravili u Bernu i službena osoba od strane hrvatskog veleposlanstva iz Berna ih je donijela do graničnog prijelaza St. Bernard gdje su preuzeli privremene dokumente, kaže Raguzin.

Po njegovim saznanjima autobus je star osam godina. Svi tehnički pregledi obavljeni su neposredno prije odlaska na putovanje koje će djeci i roditeljima zasigurno ostati u sjećanju, ne po skijanju, nego dramatičnom povratku.

Vlasnik autobusa, tvrtka Arriva, putnicima će nadoknaditi svu štetu.Podsjetimo, u Švicarskoj u tunelu Schallberg u mjestu Ried-Brigue jučer se oko 13.10 zapalio autobus s 52 putnika. Među njima je bilo 48 srednjoškolaca iz Splita koji su se vraćali sa skijanja. Zahvaljujući brzoj reakciji vozača, putnici su evakuirani i nitko nije ozlijeđen. Profesor Roberto Parunov već desetak godina vodi učenike na skijanje, hvali vozače koji su autobus, nakon što je buknuo požar, dovezli do izlaza iz tunela.Srednjoškolci su se iz autobusa još jučer putem HRT-a javili roditeljima:Uzrok nesreće bit će poznat nakon očevida, a o tome što se dogodilo, zašto je izbio požar i je li autobus ispunjavao sve zadane sigurnosne kriterije, bilo je govora u HRT-ovoj Temi dana:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!