07:33 / 29.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Izdržite još malo, u četvrtak stiže osvježenje

Toplinski val u Hrvatskoj

Toplinski val u Hrvatskoj

Foto: Grgo Jelavic, Davor Javorovic, Kristina Stedul Fabac, Dejan Rakita, Bruno Fantulin / PIXSELL

Vrhunac je drugog toplinskog vala ovog ljeta. Za osječko, zagrebačko i karlovačko područje izdano je narančasto upozorenje, jer će živa u termometru skočiti i do 36 Celzijevih stupnjeva. No ovaj će toplinski val biti kraći i blaži. Počeo je jučer, a već sutra očekuje se pad temperature. 

- Osvježenje možemo očekivati prekosutra, sutra će još biti vruće ali kao što sam rekao vrhunac toplinskog vala je danas. Sutra već malo popušta, dakle većina Hrvatske sutra će biti u žutom, a onda ćemo, što se tiče vrućine, biti u zelenom. Dakle, osim što neće biti vrućine u unutrašnjosti, temperatura će se u kopnenim krajevima od četvrtka zadržavati ispod 30 celzijevih stupnjeva, najavio je dipl. ing. Tomislav Kozarić, DHMZ.


- Na udaru smo toplinskoga vala. Preporuke su, posebice za starije osobe, da se ne izažu suncu od 11 do 16 sati, osobito srčani, gerijatrijski bolesnici te oni oboljeli od šećerne bolesti i drugih kroničnih bolesti. Pri izlasku terbalo bi glavu zaštiti šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću. Nužno je uzimati svaka tri sata najmanje pola litre vode, savjetuje voditelj smjene zagrebačke Hitne medicine dr. Mladen Horn te upozorava da su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i dehidracija, suhoća usta i kože, znakovi za uzbunu.

Pijete li dovoljno vode? Uštipnite se i provjerite

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme vala vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine. Ali koliko točno?

Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani brzi je test stiskanja kože. Uštipnite kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima, vrijeme je za tekućinu.

Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

- Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta, kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich.

Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reagira odmah na nedostatak tekućine.

- Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost, kaže. Međutim, laiku je teško prosuditi, dodaje dermatolog.

U vrućim danima, savjetuje Liebich, treba piti više od predloženog minimuma od litre i pol vode dnevno.

- Teško da možete popiti previše, napominje.

Voda je također njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica.

- To je najugodniji način, kaže Liebich.

Ako ste vani tijekom sunčanih i vrućih dana, Liebich kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača razinu "hormona sreće", napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

- Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože, kazao je.

Pelajić: novi toplinski val biti malo kraći nego prošli

Meteorolog Izidor Pelajić jučer je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 najavio da će novi toplinski val biti malo kraći nego prošli i najvjerojatnije manje intenzivan.

Objasnio je kako se novi toplinski val očituje u visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali su problem i vrlo tople noći u kojima temperatura ne pada ispod 20, a često ni 25 stupnjeva.

HAK: Na put krećite rano ujutro ili kasno navečer

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, poručuju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) pozivajući vozače da izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!