19:40 / 01.05.2021.

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Kudelić: Manji pritisak na varaždinsku bolnicu ne očekuje se tako skoro

Cijepljenje u Varaždinu

Cijepljenje u Varaždinu

Foto: Dnevnik / HRT

Već tjednima povećani pritisak na varaždinsku bolnicu, bilježi se veći broj zaraženih i hospitaliziranih. Zahvaljujući ministarstvu zdravstva za sada za oboljele ima dovoljan broj respiratora.

- U varaždinskoj bolnici iz dana u dan prilagođavamo naše smještajne kapacitete za covid-19 bolesnike. Tijekom travnja bilježimo kontinuirani porast hospitaliziranih, a na današnji dan na liječenju se nalaze 174 pacijenta s bolešću covid-19. Od toga ih je 27 u jedinici intenzivnog liječenja, a čak 26 na respiratoru, kaže Nenad Kudelić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

U prošlom epidemijskom valu otprilike 8 do 12 posto pacijenata koji su bili hospitalizirani su u konačnici zahtijevali liječenje u jedinici intenzivnog liječenje, i jedan od oblika mehaničke ventilacije. U ovom epidemijskom valu taj je postotak značajno veći.

- Trenutno 16 posto pacijenata zahtjeva intenzivno liječenje, a u određenim trenutcima taj postotak je išao čak do 20 posto. To govori da je klinička slika puno teža, u bolnici se nalaze praktički svi bolesnici koji imaju upalu pluća, a i prosječna dob bolesnika se promijenila, kaže Kudelić.

Kaže da u usporedbi na prošli val, dobna granica se spustila za 10 do 15 godina.

- Ako gledamo samo jedinicu intenzivnog liječenja, onda se prosječna dob spustila na 65 godina, dodaje.

Dobra vijest je da je zahvaljujući ministarstvu zdravstva u Opću bolnicu Varaždin došlo dodatnih 7 respiratora, pa ih trenutno ima dovoljno za sve pacijente.

- Također putem Kriznog stožera ministarstva zdravstva mobilizirane su medicinske sestre i liječnici anesteziolozi. Ovako veliki broj pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja zahtijeva specifično educirani kadar kako bi svi bili pravilno zbrinuti, objašnjava ravnatelj bolnice.

Nažalost smanjeni pritisak na varaždinsku bolnicu ne očekuje se tako skoro.

- Do sada smo naučili da bolesnici dolaze sa zadrškom u bolnicu, a već treći tjedan na području Varaždinske županije broj dnevno novozaraženih osoba je oko 150. Liječenje je dugotrajno, traje i po nekoliko tjedana, upozorava Kudelić.

- Kada bi u ovom trenutku došlo do naglog pada broja novozaraženih, u bolnicama bi se normalizacija mogla očekivati kroz tek tri do četiri tjedna, zaključio je Nenad Kudelić, dr. med., ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Idući se tjedan i u Varaždinskoj županiji očekuju veće količine Pfizerovog i AstraZenecinog cjepiva, pa se tijekom tjedna planiraju organizirati čak četiri punkta za cijepljenje u Varaždinu i Ludbregu.

Cijepit će se građani s prioritetnih lista, djelatnici u obrazovanju te gospodarstvenici.

Dosad je najmanje jednu dozu cjepiva primilo više od 30 tisuća osoba, njih 18 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!