Tešović o gripi i COVID-u 19: Flurona neće više biti tako rijetka

11.10.2022.

08:49

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Goran Tešović

Goran Tešović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon dvije godine tijekom kojih gripe gotovo da i nije bilo, vijesti iz Australije upućuju na to da se virus vraća snažniji. Hrvatska je za ovu sezonu naručila 600.000 doza cjepiva protiv gripe, a cijepljenje će, kažu u HZJZ-u, početi krajem listopada. Riječ je o viševalentnim cjepivima koji sadrže različite sojeve gripe, kako bi se obuhvatile sve moguće kombinacije virusa. Na tu temu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gost je bio prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević".

Komentirajući vijesti iz Australije koje govore da se virus gripe vraća snažniji, prof. Goran Tešović je rekao kako su podaci s južne hemisfere Zemlje uvijek relevantni za nas koji živimo na sjevernoj hemisferi.

- Sezona influence je uvijek preslika onog što se događa na južnoj hemisferi. Tu nema iznimke. Podaci iz Australije su za nas itekako značajni i pokazuju kako se gripa vratila, što je prilično logično s obzirom na to da epidemiološke mjere popuštene svugdje pa ponovno postoji mogućnost cirkulacije respiratorno i kapljično prenosivih infekcija. Klice koje su ostale unutar populacije, takav je i virus influence, ponovno pojavile  i izazvale bolest u ljudi.

O tzv. imunosnom dugu, nastalom jer se tijekom pandemije koronavirusa nismo razbolijevali od respiracijskih bolesti dvije godine, Tešović je rekao kako je teško reći hoće li nam sad on stići na naplatu.

- Podtip koji je sada cirkulirao južnom hemisferom nije nikakav novi i ne očekujem da će se nešto loše po nas, odnosno da će zona gripe biti neka posebno pogubna, dodao je.

Uspoređujući koronavirus i grip objasnio je kako su to patogenetski su to potpuno dva različita virusa, iako su oba RNK. Gripa je primarno respiratorni virus, a COVID-19 iako počinje kao respiratorna infekcija je virus koji uništava i druge organske sustave.

- To su virusi koji se ne mogu uspoređivati. Što se tiče influence ono što je povoljno u ovom trenutku je to što je virus koji je cirkulirao po južnoj hemisferi H3N2. To je virus koji ne pogađa pluća kao što ih pogađa H1N1. Prema tome i pripadnici rizičnih populacija, koji imaju itekako sklonost ka razvoju teškog oblika gripe ako i obole od gripe ne bi trebali imati onako tešku bolest kako kad bi dominirao H1N1. Mala je vjerojatnost da će se dogoditi iznimka baš u našem području pa da će se cirkulirajući podtipovi zamijeniti. Naravno da podtipovi kocirkuliraju, u istom vremenu su prisutni i jedan i drugi, samo što jedan dominira u određenoj sezoni, bit će slučajeva i teže bolesti, no međutim većina će biti uzrokovana s podtipom H3N2 i ne treba očekivati onako veliki broj teško oboljelih kao što je to bilo kad je dominirao H1N1, istaknuo je.

- Naravno da pripadnici rizičnih populacija, koji zbog svojih kroničnih komorbiditeta i stanja, ionako imaju sklonost ka razvoju teškog oblika bolesti mogu i od H3N2 teško stradati. to su prvenstveno osobe starije životne dobi, a takvih je sve više u Hrvatskoj, prešli smo 20% populacije koja je starija od 65 godina i koja je pod rizikom od oblijevanja od teškog oblika bolesti gripe. Tu su i osobe koje imaju kronične bolesti dišnog sustava kojih u Hrvatskoj ne manjka, kardiovaskularnog sustava, takvih ima još i više, dijabetičara, mala djeca, trudnice, dodao je.

Kako uskladiti cijepljenje protiv koronavirusa i gripe?

Tešović je rekao kako ne postoji prepreka cijepljenjem protiv koronavirusa i gripe te da se ta cjepiva mogu dati istovremeno.

- Ljudi su često opterećeni pitanjem je li to veliki broj antigena. To nije preveliki broj antigena jer ih ima 4 u jednom, a dva u drugom. Međutim s praktičnog aspekta, s obzirom na to da jedno i drugo cjepivo mogu izazvati i lokalne (bol, oteklina, crvenilo) i sistemne reakcije (povišena temperatura, glavobolja) može se cijepljenje razdvojiti kroz nekoliko dana da bi se eventualno zaključilo da je na neko od cjepiva bilo nuspojava, objasnio je te ponovio da se ta dva cjepiva mogu dobiti isti dan jer to nije ništa novo budući da se s nekim drugim cjepivima postupa na isti način već desetljećima.

Savjet onima koji nikad nisu imali gripu i COVID-19

- Onaj koji nikad nije imao COVID-19 svakako savjetujem da se cijepi s obzirom na to da je to bolest koja pogađa brojne organske sustave. koja je pogubna i za ljude koji nemaju bolesti. Ova varijanta COVID-a 19 koja sada dominira izaziva blaže kliničke oblike bolesti od delte, no kod starijih osoba svaka varijanta može izazvati teški oblik bolesti. Ako osoba starije životne dobi, a takve su rijetko bez prisutnih komorbiditeta, nije nikada preboljela ili je vrlo davno preboljela COVID-19 svakako bi se trebala cijepiti. Također bi se trebale cijepiti i osobe koje nisu strije, ali imaju komorbiditete (pretili, dijabetes, kardiovaskularni komorbiditet, trudnice, savjetovao je.

Govoreći o istovremenom oboljenju od gripe i koronavirusa rekao je da smo imali malo takvih bolesnika.

- No s obzirom na to da su se epidemiološke okolnosti promijenile, a mi u pretekle dvije sezone gotovo uopće nismo imali gripe, pa su takve mogućnosti bile izrazito rijetke, sada to postaje realna mogućnost pa se može dogoditi da će biti flurone. Mislim da sada za to neće biti tako mala šansa jer se sada varijanta koronavirusa lako širi i dolazi sezona influence. Mogućnost istovremene zaraze neće biti tako rijetka kao prije, rekao je Tešović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!