14:34 / 17.07.2020.

Autor: B.A./HRT

Testovi za koronavirus 501 i 698 kn

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dosad je bila jedinstvena cijena 1506 kuna. Sada se ta cijena mijenja, rekao je Capak.
U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno novih 98 slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, a novopreminulih nema, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite. Najavljene su i niže cijene testova za privatno testiranje koje bi trebale već danas stupiti na snagu.

Beroš je naveo da je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1192, za dva više nego jučer.

137 osoba je na bolničkom liječenju, sa sedam pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1437 osoba.

Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.137 osoba zaraženih novim koronavirusom. 2.825 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo 120 osoba.

Do sada je ukupno testirana 100.851 osoba, od toga 1437 u protekla 24 sata.

Prosječna dob bolesnika je 47,16 godina, rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u Hrvatskoj nema nikakvih novih žarišta. Najveće brojke su u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Zagrebu, rekao je.

Nove cijene testova

Beroš je naveo da iz HZZO-a imaju informaciju da se jutros analizom podataka o cijenama reagensa i saznanjima da na tržištu dolaze cjenovno povoljniji reagensi ustanovila prosječna cijena testiranja prema broju testiranih ciljnih sekvenci genoma virusa. Naveo je da je cijena testiranja za dvije ciljne sekvence genoma 501,49 kuna, dok bi za potrebe testiranja na tri ciljne sekvence iznosila 698,21 kunu.

- Dosad je bila jedinstvena cijena 1506 kuna. Sada se ta cijena mijenja i bit će prilagođena kriterijima koje je iznio ministar, rekao je Capak.

Beroš je rekao da vjeruje da će nove cijene stupiti na snagu već danas. Te će cijene plaćati svi oni koji se žele privatno testirati, bez uputnice koja svima omogućava besplatno testiranje.

Capak je objasnio da je, da bi se dijagnosticiralo da je netko pozitivan, potrebno pronaći najmanje dva pozitivna antigena, dvije sekvence, s time što je jedna obično zajednička za druge koronaviruse, pa se ne može znati je li to Covid-19 ili ne.

- A kad dijagnosticiramo drugi antigen, koji je specifičan, onda je to sasvim sigurno ta bolest. A ako odredimo tri antigena, onda u tome možemo biti još dodatno sigurni, rekao je Capak.

Beroš je rekao da na tržištu postoji niz različitih testova te da nisu svi jednako dijagnostički relevantni.

- Naš zadatak je naći one testove koji daju najveći stupanj dijagnostičke točnosti u odnosu na cijenu. Prema tome, moguće je da će se na tržištu pojaviti i neki drugi testovi, koji će biti možda i jeftiniji, možda i skuplji, ali ono što je naš zadatak bio i ono što sam posebno dao zadatak HZZO-u je da omogući one testove koji su relevantni, najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti, rekao je Beroš.

O listama čekanja

Osvrnuvši se na napise u medijima rekao je da gdje god je moguće skraćuju liste čekanja na dijagnostičke pretrage.

- Tijekom jutrošnje informacije u jednim dnevnim novinama zatražio sam od ravnatelja svih zdravstvenih bolničkih ustanova podatke o listama čekanja za pregled trbuha, odnosno abdomena magnetnom rezonancijom, rekao je Beroš. Dodao je da se trenutačno u KB Dubravi čeka 30 dana, KB Sveti Duh dva mjeseca, KB Merkur 50 dana, a KB Sestre milosrdnice maksimalno 3 mjeseca, s time da onkološki bolesnici imaju prioritet.

Dodao je da je za bolnice gdje su rokovi puno duži tražio od ravnatelja hitno poduzimanje rješenja za skraćenje lista čekanja.

Na pitanje HRT-ove novinarke Ruže Ištuk o pritužbama građana da je puno liječnika obiteljske medicine na godišnjim odmorima te da neke ne mogu dobiti ni telefonskim putem Beroš je rekao da su iz Ministarstva dali uputu svim zdravstvenim ustanovama da posebno vode računa o godišnjim odmorima te da ne očekuje u tom smislu određene poremećaje.

- Ako postoji nekakvo saznanje o tome da nije nekome omogućeno obavljanje procesa iz zdravstvene zaštite, molim da nas se o tome obavijesti. Promptno ćemo reagirati jer dok sam ministar trudit ću se da svima bude dostupna zdravstvena zaštita, rekao je Beroš.

O domovima i noćnim klubovima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da će HZJZ napraviti dodatne preporuke vezane za domove za starije i nemoćne osobe koje bi trebale biti objavljene tijekom dana.

Što se tiče noćnih klubova, postoje različita promišljanja, ali će se vjerojatno ići u smjeru mjera koje bi trebale ograničiti mogućnost širenja virusa u njima, dodao je. Na pitanje novinara radi li se o broju ljudi ili radnom vremenu odgovorio je da se o te dvije teme i razgovara.

Capak je rekao da je od početka epidemije zabilježeno 295 slučajeva Covida-19 kod djece od 0 do 19 godina, od čega 174 u dobi od 10 do 19 godina i 121 u dobi od 0 do devet godina.

Milanović o objavi detalja razgovora s Plenkovićem

Na pitanje o izjavama predsjednika Zorana Milanovića o ovlastima Stožera civilne zaštite Božinović je odgovorio da može samo ponoviti ono što ponavljaju nekoliko mjeseci - da je njihov primarni cilj zaštititi zdravlje i živote naših ljudi, a istovremeno raditi sve na jednom održivom balansu između tog primarnog cilja i reaktivacije gospodarstva.

Dodao je da je Sabor u travnju donio Zakon o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti gdje je Stožer ovlastio da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i HZJZ-om u vrijeme pandemije donosi sigurnosne mjere.

- Od prvog dana nitko u ovom stožeru niti jednom izjavom nije podcjenjivao ovu epidemiju niti je paničario. Sve naše odluke su racionalne, humane u ovoj situaciji i edukativne, poručio je Božinović, dodavši da hrvatski model nemaju namjeru mijenjati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!