Počela distribucija testova, ministar se nada da roditelji "neće varati"

09.02.2022.

08:27

Autor: A sada Vlada/B.A./HRT

Počela distribucija testova za učenike, ministar Fuchs: "Nadam se da roditelji neće varati"

Počela distribucija testova za učenike, ministar Fuchs: "Nadam se da roditelji neće varati"

Foto: Hrvatski radio / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" da je započela distribucija brzih antigenskih testova za COVID-19 radi samotestiranja učenika, što je nazvao 'de facto' postupkom ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni bili u školi. Također je poručio da nije riječ ni o kakvom koraku prema obaveznom testiranju ili cijepljenju djece.

Fuchs je rekao da je jučer prvi dio testova, oko 300.000, otišao prema Dalmaciji.


- Naravno, idemo prioritetno prema otocima, tu je nešto teža distribucija, i zato smo išli prvo prema dalmatinskim regijama. Ostatak do milijun stiže danas ili je možda već danas čak u skladištima Civilne zaštite, i tog trenutka kad se ti testovi zaprime u Civilnoj zaštiti, isti čas idu dalje prema školama. Mislim da će do kraja tjedna ili početkom sljedećeg tjedna sve škole raspolagati testovima, rekao je Fuchs.


Naglasio je da je testiranje dobrovoljno, da nitko nikoga ni na što prisiljava te da je ovo što se sada provodi 'de facto' postupak ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni, bili u školi.


- Mi smo rekli da je to testiranje učenika dobrovoljno i da će roditelji u jednom papiru deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta. Svi oni koji to odbiju, njima se 'de facto', niti djeci naravno, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će onda morati ići u izolaciju, rekao je Fuchs.


Objasnio je i da se radi o testovima vrlo sličnima onima koji se mogu kupiti u ljekarnama te da se za razliku od PCR-a ne ulazi duboko u nos testnom vaticom ili štapićem, već se bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine i riječ je o vrlo jednostavnom zahvatu.

Ove nekakve parole, povici i peticije "Ne damo djecu" su prilično neshvatljive, ja ih ne razumijem, nitko djecu ne dira

Fuchs je rekao i da roditeljima koji neće testirati djecu, a reći će da su bila negativna, neće moći ući u trag jer ne kane primjenjivati nikakve represivne mjere.


- Nadam se da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati jer se ovo čini zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju koristeći sustav samotestiranja, poručio je.


Također je rekao da to nije nikakav korak do obaveznog testiranja ili cijepljenja djece.


- Ove nekakve parole, povici i peticije "Ne damo djecu" su prilično neshvatljive, ja ih ne razumijem, nitko djecu ne dira. Dapače, nakon ove dvije godine pandemije činimo sve kako bismo djeci omogućili što normalniji život i što bolje pohađanje škole, poručio je Fuchs.

"Ukidanje i testiranja i samoizolacije ako to podaci s terena opravdaju"

Fuchs je također rekao da bi, ako broj pozitivnih bude znatno padao, u veljači prešli na varijantu testiranja samo u onim razredima kada se to naredi, a naredilo bi se kad bi se pojavio neki pozitivni slučaj, što bi, dodao je, dovelo do ušteda.


- I nakon toga bismo išli na kompletno ukidanje i testiranja i samoizolacije ako to podaci s terena opravdaju, rekao je Fuchs.


Rekao je i da nisu razmatrali testiranje djece u vrtićima.

Skuplja hrana u menzama? "I to je nešto što moramo sagledati"

Fuchs je rekao da su računi za plin visokoškolskih i istraživačkih institucija porasli, neki drastično, neki manje drastično, objasnivši da postoji razlika u tome kakve su ugovore zaključivali. Upitan hoće li se ondje gdje je ugovorena varijabilna cijena, razlika podmiriti iz proračuna, Fuchs je rekao da će se dogovarati s institucijama te da nitko neće institucije ostaviti na cjedilu.


Osvrnuo se i na mogućnost poskupljenja hrane u studentskim menzama.


- I to je nešto što moramo sagledati i vidjeti koliko je opravdano eventualno nekakvo poskupljenje ili nije opravdano, ali to razgovaramo, Ministarstvo i uprave studentskih centara, rekao je Fuchs.

O plaćanju probne državne mature: "Bit će svi zadovoljni"


Fuchs je rekao da će se probna državna matura provesti da bi učenici vidjeli kako to izgleda i provjerili vlastito znanje, kao i kako bi sami nastavnici dobili uvid u znanje učenika. Rekao je da će ispite ispravljati nastavnici u školama.


- Razgovaramo sa sindikatom srednjoškolskih učitelja, oni su izrazili želju i zahtjev da se tim učiteljima to honorira i mislim da smo na dobrom putu da postignemo dogovor, rekao je Fuchs.


Nije otkrio koliki bi bio taj iznos.


- Dogovorit ćemo se sa sindikatima i mislim da neće biti problema. Bit će svi zadovoljni, dodao je.

Obnova škola nakon potresa

Vezano uz obnovu škola nakon potresa, Fuchs je rekao da Zagreb obnovu provodi sam, na neki način, da su obnovili određeni dio škola te da određeni dio stoji.

- Stvari se donekle kompliciraju samim postupcima javne nabave jer to su sve natječaji velike vrijednosti i moraju ići na, 'ajmo reći, pod navodnicima, dugotrajni postupak nabave, rekao je Fuchs.


Naveo je kako su na Banovini 24 škole oštećene u potresu, a od toga ih je devet obnovljeno i učenici su vraćeni. Dvije srednje škole se grade - strukovna u Petrinji i ekonomska u Sisku, a procijenjena vrijednost je oko 74 milijuna, što će biti financirano iz kredita Svjetske banke, rekao je Fuchs. Dodao je kako će se ostale škole, koje su jednako tako u fazama projektiranja, financirati iz Fonda solidarnosti koji je odobren za Sisačko-moslavačku županiju, a na raspolaganju je iznos od 300 milijuna. Iz Fonda solidarnosti bit će obnovljen i Pedagoški fakultet u Petrinji i Metalurški u Sisku, rekao je Fuchs.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!