Hrvatsku zrakoplovom napustilo desetero Poljaka

10.08.2022.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Iva Vukadin, Ivica Grudiček, Matea Šeparović/Vijesti/Dnevnik/B.A./P.F./HRT

Barbara Szafranska; Iva Vukadin; Ivica Grudiček

Barbara Szafranska; Iva Vukadin; Ivica Grudiček

Foto: HTV / HRT

Iako su očevid i obdukcija tijela poginulih putnika završeni, još traje vještačenje autobusa. Prema pisanju medija - neki su putnici prije udara u metalnu ogradu čuli zvuk poput puknuća gume, no je li tehnički kvar uzrok nesreće, pokazat će istraga. U bolnicama na sjeveru zemlje još se oporavlja devetero pacijenata koji su izvan životne opasnosti, a Hrvatsku je zrakoplovom napustilo desetero Poljaka - dvoje iz Varaždina, jedan iz Čakovca, a ostali iz Zagreba.

Kako je u HTV-ovu središnjem Dnevniku javila Iva Vukadin, u zagrebačkim bolnicama odmah nakon nesreće hospitalizirano je 19 osoba, a pušteno ih je sedmero. U Klinici za traumatologiju smješteno je najviše ozlijeđenih putnika, njih osmero, a danas ih je pušteno petero. Dva vozila sanitetskog prijevoza došla su po poljske putnike te su ih prevezla do zračne luke.


U KBC-u Zagreb smješteno je petero pacijenata, a danas je otpušten samo jedan. Ista situacija je u KB-u Dubrava, gdje je također otpušten jedan pacijent, a u toj bolnici danas se još obavljaju i neke dodatne operacije pacijenata.

U zagrebačkim bolnicama svi su pacijenti stabilno, njihovo se stanje poboljšava, no daljnje liječenje i oporavak trajat će još sigurno nekoliko tjedana - i onih koji su ostali u hrvatskim bolnicama i onih koji su pušteni na kućno liječenje u Poljsku.

- Ovisno o razvoju situacije, dvoje od troje možda će ostati još ovaj tjedan u jedinici intenzivnog liječenja. Kad se njihovo zdravstveno stanje potpuno stabilizira, premještaju se na odjel, zatim se dogovara njihov daljnji premještaj u matičnu zemlju, rekao je specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, Klinika za traumatologiju Mario Malović, dr. med.

Oko podneva u MZL Zagreb spustio se poljski vojni zrakoplov, koji je transportirao desetero poljskih pacijenata nazad u njihovu domovinu. Među njima je i jedna od dvije pacijentice iz čakovečke Županijske bolnice Barbara Szafranska, koja je za HRT iznijela svoje potresno svjedočanstvo o nesreći:

Ozlijeđeni putnici smješteni su i u Opću bolnicu Varaždin, čiji je ravnatelj Damir Poljak rekao da je dvoje najteže ozlijeđenih sada stabilno.

Što se tiče samog uzroka nesreće, razne informacije kolaju posljednja 24 sata. Tako su mediji objavili svjedočanstvo svećenika koji je sjedio na predzadnjem sjedalu, koji kaže da je netom prije udara u metalnu zaštitnu ogradu čuo zvuk poput puknuća gume na autobus. No, moramo naglasiti da vještačenje autobusa još traje i tek nakon njega znat će se točan uzrok nesreće.


Kirurg Dragan Krištofić iz čakovečke bolnice rekao je za HRT da se dvije pacijentice s teškim tjelesnim ozljedama koje su zbrinuli uspješno oporavljaju.


- Jedna pacijentica putuje avionom za Poljsku, dok druga pacijentica ostaje do daljnjega kod nas na liječenju. Ona je isto stabilna, isto do kraja tjedna planiramo otpust na kućno liječenje, dodao je.

Više pogledajte u videu:

Poljski novinari u Hrvatskoj prate stanje svojih sugrađana.

- Imamo ovdje 18 ljudi i još se brinemo za njih. Posebno zato što su nam liječnici rekli da će otpustiti od 12 do 14 osoba, no danas znamo da ih je samo 10 pušteno, tako da se još bojimo za njih. I da, to je i dalje glavna tema u Poljskoj, mislimo na njih, rekla je Magdalena Pernet, novinarka Polsat Newsa. 

A misle na njih i liječnici koji prate njihovo stanje kako bi bili sigurni da mogu putovati bez rizika.

- Stanje troje pacijenata koji su bili spremni za transport toliko se promijenilo da nisu bili spremni za današnji let. Njihovo stanje je stabilno, ali je potrebna dodatna dijagnostika kako bi putovanje bilo sigurno, rekao je Artur Zaczynski, zamjenik ravnatelja kliničke bolnice ministarstva unutarnjih poslova i uprave u Varšavi.

- Sve upućuje na to da će sljedeće transporte organizirati zračna medicinska služba s intenzivnom njegom na letu. Želimo prevesti tri pacijenta odjednom, uključujući jednog u teškom stanju, najavio je Robert Galazkowski, ravnatelj poljske medicinske zračne službe spašavanja.

Danas se kućama vratila trećina ozlijeđenih, a preostali do daljnjeg ostaju na liječenju u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!