Oporavljaju se Poljaci koji se liječe u hrvatskim bolnicama

09.08.2022.

19:25

Autor: Margareta Jozinović Vuković/T.V./Dnevnik/HRT

Oporavljaju se Poljaci koji se liječe u zagrebačkim bolnicama

Oporavljaju se Poljaci koji se liječe u zagrebačkim bolnicama

Foto: HTV / HRT

Završena je obdukcija tijela poginulih i očevid strašne nesreće koja se dogodila u subotu na autocesti A4 kod Brezničkog Huma. Tijela 10-ero putnika i dvojice vozača iz poljskog autobusa bit će predana obiteljima. Ozlijeđenima se nastavlja pružati liječnička skrb u našim bolnicama, a radi se i na njihovu povratku u Poljsku.

Dobra vijest stiže iz varaždinske bolnice. Dvoje poljskih pacijenata koji su bili kritično - izvan su životne opasnosti.

- Danas smo skinuli jednog pacijenta s respiratora, on komunicira, poboljšano je stanje i nisu više životno ugroženi. Ostalih 5 pacijenata nalazi se na odjelu, polako se oporavljaju, rekao je Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Oporavljaju se i pacijenti u zagrebačkim bolnicama.

Stabilno je 5 pacijenata u Klinici za traumatologiju koji će sutra krenuti za Poljsku. Iz zagrebačkog KBC-a dvoje će sutra biti pušteno kući. Na intenzivnoj su dva pacijenta.

- Danas je jedan premješten na odjel što znači da nema više potrebe za intenzivnim liječenjem, to je prva dobra vijest. Preostala dva bolesnika, bolesnik sa prijelomom natkoljenice koji je operiran je stabilno, a jedna mlada bolesnica koja je imala višestruko po život opasne ozljede koje su sve kiruške liječene, i to ide u dobrom smjeru, otkriva doc. Goran Augustin, šef kirurške službe, KBC Zagreb.

Sve od sebe daju i liječnici iz Kliničke bolnice Dubrava.

- Za sutra su planirane tri operacije i onda ćemo vidjeti, ovisno o stanju, hoće li trebati još neki dodatni zahvat. Jučer su napravljeni dodatni operacijski zahvati po planu koji je napravljen i ti zahvati su prošli dobro i ti pacijenti su stabilno, kaže prof. dr. sc. Rado Žic, specijalist opće i plastične kirurgije/koordinator za kirurški dio liječenja pacijenata iz Poljske.

Među njima je i Roman koji sutra ide kući, u rodni Radom.

- Ne stojim još sigurno jer mi je desna noga ozlijeđena. Operirana je, osjećam da zacjeljuje, ali ne mogu se potpuno osloniti na tu nogu. Sretan sam što je i tako, rekao je Roman  Wilenski, Poljska.

Sretan i zahvalan hrvatskim službama poručuje:

- Hvala vam na svemu, mislim da ću idući put doći u Hrvatsku na odmor, a ne u bolnicu, poručio je Roman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!