12:29 / 21.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV

Tiskaju se listići za drugi krug izbora

Tiskanje glasačkih listića

Tiskanje glasačkih listića

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Počelo je tiskanje glasačkih listića za drugi krug lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja. U prvom je krugu broj listića na biračkim mjestima varirao od četiri do sedam. Šime Vičević javio se u podnevni Dnevnik iz tiskare Narodnih novina. Ovaj put za birače se priprema oko 4,1 milijuna glasačkih listića,  potvrdio je član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.


Pred biračima na biračkim mjestima u drugom krugu lokalnih izbora naći će se najviše dva glasačka listića - plavi za župana i bijeli za izbor gradonačelnika ili načelnika. U pojedinim je lokalnim jedinicama netko od njih već izabran, pa će tako, primjerice u Zagrebu, birači dobiti samo jedan listić - za gradonačelnika, rekao je Šime Vičević javljajući se iz tiskare.

Dodao je da će kandidati ovaj put na listiću naće biti poredani abecednim redom, već će prvi biti onaj tko je u prvom izbornom krugu bio uspješniji. 

- Distribucija glasačkih listića počinje u utorak, prvo u najudaljenije županije. U drugom se krugu lokalni izbori provode u 14 županija i Gradu Zagrebu, te u još 55 gradova i 87 općina, podsjetio je Vičević. Dodao je kako to nije konačan broj, jer su neki izborni postupci još u fazi rješavanja.  

Epidemiološke mjere bit će jednake kao prošle nedjelje, a na Banovini će ponovno biti postavljeno 25 šatora za izbore. U tiskari Narodnih novina radi se punom parom, zaključio je Šime Vićević i najavio izjavu člana Državnog izbornog povjerenstva o troškovima 2. kruga izbora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!