Lokalni izbori 2021.: Što nas sve čeka u drugom krugu?

18.05.2021.

22:55

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT

Što nas čeka u drugom krugu lokalnih izbora?

Što nas čeka u drugom krugu lokalnih izbora?

Foto: Labirint / Pixsell/HRT

Lokalni izbori 2021. donijeli su velike promjene. Nakon dvadeset godina model vladanja koji je ustoličio Milan Bandić doživio je poraz. Pometen je HNS, za opstanak se bori HSS. U mnogim sredinama kažnjena je politička trgovina. Dolazi li vrijeme novih političara i politike čistih ruku?


Zagreb: Tomašević protiv Škore 

Tomislav Tomašević
u prvom je krugu pregazio konkurente. Time i kumsko-ortački model vladanja koji je desetljećima harao Zagrebom. Zahvaljujući uvjerljivom rezultatu, platforma Možemo ulazi i u Gradsku skupštinu.

Gotovo simbolično, ulazak u drugi krug Bandićevoj je nasljednici Jeleni Pavičić Vukičević oteo Miroslav Škoro.

Oštrom je retorikom pokazao smjer svoje kampanje u drugome krugu:

- To nije ni zeleno ni lijevo, to je ekstremno lijevo i to će biti zaustavljeno u drugom krugu, tako mi Bog pomogao! - poručio je.

Kraj ere Keruma

Na jugu, profesor fizike, ugledni znanstvenik i lovac na takozvane Božje čestice Ivica Puljak, pobjednik iznenađenja u prvom, na razočaranje Željka Keruma - ulovio je drugi krug izbora za mjesto čelnog čovjeka Splita.

To što je njegova era završila, dobro je, kaže Kerum, zbog kampanje koja bi slijedila da je ušao u drugi krug. U anketama favorizirani HDZ-ov kandidat Vice Mihanović unatoč padu na drugo mjesto, očekuje pobjedu u drugom krugu. 

Uzdrmani SDP potopljen je u Zagrebu. Osvojio je poneki veći grad i županiju, no na području tradicionalno mu naklonjene županije i Grada njegovi se kandidati ipak trebaju dokazati u drugom krugu. 

Vjetar promjena zahvatio je i grad Zadar, simbol vlasti HDZ-a. Od ukupno 27 mjesta u Gradskom vijeću, HDZ je osvojio samo 11. U drugom će se krugu Branko Dukić sučeliti s nezavisnim Markom Vučetićem kojeg podupire koalicija stranaka na čelu sa SDP-om, no jedan je kandidat koji drži ključeve većine u Gradskom vijeću postao izbornom senzacijom.

Performer Enio Meštrović, kuhar po zanimanju, sugrađanima je poznat kao Ričard od Zadra koji je pristaše pridobio humorom i ironijom. Sa svojim je glasačima rezultate čekao uz janjca i uspješnicu kultnog AC/DC-ja.

Povratak otpisanih

Istru, utvrdu IDS-a, potresao je povratak otpisanog Damira Kajina. Iskusni Kajin, svjestan prolaznosti funkcija i fotelje, bez veće euforije ulazi u drugi krug za izbor prvog čovjeka rodnog Buzeta.

U igru se vratio još jedan otpisani. HDZ-ov Ivan Dabo zvani Napoleon bio je najdugovječniji hrvatski gradonačelnik koji je Novaljom vladao čak pet mandata. U političku ga je povijest poslao Ante Dabo. Bivši HDZ-ovac sa svojom je Nezavisnom listom prije četiri godine porazio prezimenjaka i bivšeg šefa. Ivan Dabo, koji se nakon poraza okrenuo turizmu i pisanju poezije, za HRT-ov Labirint je govorio o prednostima svoje prisilne političke mirovine, rekavši između ostalog tada, 2018. godine:

- Kad sam otišao s vlasti, imao sam 133 kilograma! Sada imam 100! Prema tome, puno kvalitetnije, bez šokova, stresa, napetosti.

No politička ga apstinencija nije duga držala, pa dvojac Dabo čeka okršaj u drugom krugu.

Potres na Baniji srušio neke dojučerašnje čelnike

I dok se jedni vraćaju na scenu, potres na Baniji srušio je i neke dojučerašnje čelnike. Župan Ivo Žinić nakon afere "imam kuće, ali i stan" te Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Gline kojeg je prije, ali i nakon potresa, ako je vjerovati usmenoj predaji, na radnom mjestu trebalo tražiti svijećom - ispali su već u prvom krugu.

Drugi je krug dohvatio Čačićev reformist Darinko Dumbović koji je, opet prema tvrdnjama oponenata, prije potrebitih reformirao svoj, ali i status svoje obitelji. 

Problem s povjerenjem birača nije imao novi-stari načelnik općine Plitvička Jezera, neovisni Ante Kovač koji je s gotovo 65 posto glasova pomeo konkurente.

HDZ, kojem je Ivan Penava pomrsio račune u Vukovaru, poziva na zadovoljstvo općim rezultatima i uspjesima mladog Osječanina Ivana Radića i buntovnog župana Anušića na istoku zemlje.

Za gubitnike ostaju utješne riječi onih koji su ih poslali u unaprijed izgubljenu bitku.

Što nas sve čeka u drugom krugu? Analitičari najavljuju - bit će svega, posebno na frontama u Zadru, Splitu, Rijeci i Zagrebu. Zato se ne treba čuditi što u nas političku zbilju i satiru često dijeli tek - malen korak. 

Pogledajte prilog Sanje Mikleušević Pavić za emisiju Labirint:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!