17:01 / 24.05.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Tko preuzima Dubrovnik - Franković ili Vićan?

default error photo

U nedjelju će biti poznato tko će preuzeti Dubrovnik u iduće četiri godine. HDZ-ov Mato Franković u drugi je krug ušao s osjetnom prednošću pred ostalim kandidatima, a za mjesto prvog čovjeka Dubrovnika sučelit će se s Perom Vićanom, dugogodišnjim suradnikom mnogih gradonačelnika, koji je prvi put ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika.

Mato Franković mirno čeka nedjelju: iako je u prvom krugu HDZ osvojio manje glasova, on sam osvojio je više nego prije četiri godine, i gotovo više od tri prva pratitelja zajedno.

- Prvenstveno je čast i zadovoljstvo vidjeti da sam dobio tako veliku podršku naših sugrađana, znači više od sedam tisuća glasova, 7 300 glasova u prvom krugu je uistinu impresivni rezultat, posebno ako se uzme omjer u odnosu na ostale kandidate, rekao je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković.

Ipak, u drugom krugu sve kreće ispočetka. Tamo ga čeka Pero Vićan - gotovo uvijek pri vlasti, ali nikada na vlasti. Prvi je put ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika.

- Ako si pri vlasti to ispada da nešto trguješ, da nešto tražiš, a onaj tko zaista osvoji pravu vlast, kao što se nama po prvi puta pružila prilika, onda će građani vidjeti koji su to potezi koje ću ja vući, u interesu isključivo grada i građana, naglasio je kandidat DDS-a za gradonačelnika Dubrovnika Pero Vićan.

Pred novim je dubrovačkim gradonačelnikom velik posao - Dubrovnik je za vrijeme koronakrize zabilježio najveći pad u Hrvatskoj. Dok je za jednoga ključ u europskim fondovima, drugi još uvijek računa na pomoć Vlade.

- To se pokazalo u ovoj kriznoj godini kad je, unatoč činjenici da je grad Dubrovnik u samo godinu dana izgubio 313 milijuna kuna, istovremeno grad je ostao financijski stabilan, grad je istovremeno pomogao svima onima kojima je trebao pomoći, rekao je Franković.

- Izlaz iz ove krize će biti dosta težak, i ova sezona neće biti naročito bolja na ovom dijelu Hrvatske. I moramo biti zahvalni Vladi RH na mjeri 4000 kuna za radnike, poručio je Vićan.

I Mato Franković i Pero Vićan najavljuju poštenu borbu, bez teških riječi. Kako će se ona završiti, pokazat će se u nedjelju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!