07:55 / 16.01.2020.

Autor: HRT

Todorić o aferi Agrokor, Dalić mu poručila da se suoči s greškama

-

-

Foto: - / -

Inače, dvije godine od otvaranja istrage protiv nekad najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika - još nema optužnice.
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić održao je maratonsku konferenciju za novinare o, kako je naveo ranije, novim dokazima vezanim za aferu Agrokor i otkrićima o djelovanju skupine "Borg". Novinarima je podijelio prezentacije o dokumentaciji koju je skupio u zadnje tri godine.

Dokumentaciju je skupljao između ostalog i iz medija. Najviše je govorio o e-mailovima iz afere "Hotmail", rekavši da pet e-mailova koje je izmijenila "grupa Borg", a koji su dospjeli u medije, "govore sve o Agrokoru".

Na Todorićevu konferenciju za novinare reagirala je bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. U priopćenju kaže kako je "tužno gledati koliko je osoba koja je do prije koju godinu smatrana sposobnim poduzetnikom spremna bježati od odgovornosti i vlastitih pogrešaka. zbog kojih je Agrokor i završio u stečaju".

- Smatram stoga da je krajnje vrijeme da se gospodin Todorić suoči sa svojim greškama i prestane iznositi laži, apsurdne teorije zavjere i vrijeđati ljude koji su sudjelovali u sprječavanju da se kolaps Agrokora transformira u kolaps hrvatskog gospodarstva, napisala je u priopćenju, između ostalog, Martina Dalić.

Konferenciju Ivice Todorića smo uživo prenosili na Facebook stranici HRT Vijesti:

- U protekle tri godine svakakve su informacije kružile o Agrokoru. Ja nisam u tri godine imao tiskovne konferencije, nisam izlazio u javnost na ovaj način. Nastojat ću iskoristiti vrijeme i pokušati na najoptimalniji način predstaviti što se ustvari dogodilo i događalo s cijelom aferom Agrokor, počeo je Todorić.

- Prije tri godine, jednoga dana, 16. ožujka, u moj ured je došla gospođa Dalić i kazala 'Prepiši svoju kompaniju kod nekog javnog bilježnika na neki SPV, bit će nova skupština, novi nadzorni odbor, nova Uprava i ti se miči iz firme'. Bio sam šokiran, nisam mislio da se nešto takvo može dogoditi. Bilo mi je potpuno jasno kada je ona došla i kada je to izrekla da to nije ona nego da je to premijer Plenković, jer ona bez njega ne bi mogla raditi jednu takvu manipulaciju s jednom takvom značajnom regionalnom kompanijom. I od tada vi poznajete dosta tih događanja, ja se ne bih sada na njih osvrtao - nastavio je, zaključivši : "Ja vam iskreno govorim, do 16. 3. nisam imao nikakvog pojma, nikakve ideje da bi se takvo nešto moglo dogoditi".Pri odlasku iz kompanije nije nosio nikakvu dokumentaciju, rekao je. Bio je, kaže, siguran da će pobijediti u aferi Agrokor, "jer je jedini sudionik koji je apsolutno znao cijelu istinu". Ali bio je problem što za to nije, nastavlja, imao dokaze, pa je morao strpljivo graditi "kulu od karata" kako bi dobio sliku svega i on će ju predstaviti danas i u narednim danima, najavio je.

Puno je informacija dobivao iz medija, skupljali su izjave i analizirali ih, rekao je. U medijima je izašla i razna dokumentacija kojom se poslužio u prikupljanju dokaza.

- Neki ljudi bili su pozivani na razgovore u tužilaštva pa smo dobivali informacije itd. - rekao je.

Tužilaštvo je prije par mjeseci odbilo njegovu prijavu protiv Plenkovića i Dalić koje je prijavio za, kako je rekao, "osnovanu sumnju".

- Kada je to odbijeno, ja sam imao pravo da dobijem uvid u spis i taj spis je praktički javan za mene. I tu sam dobio jako puno novih dokaza, ustvari ono što ću danas reći temelji se, dokazi i dokumentacija na bazi koje je radilo Državno odvjetništvo. Imam oko 600 mejlova, svaki mail je potpisan od službenika, vjerujem iz MUP-a, koji je ustvari obrađivao. Sve je najurednije. To su djelomično dokumenti koji su kolali u Hotmail aferi, jedna potpuno istinita dokumentacija, rekao je.

Razmišljao je, kaže, kako tu svu dokumentaciju predstaviti medijima na razumljiv način. Za danas je novinarima pripremio tri kratke prezentacije, najavio je nakon uvodnog govora. Prezentacije je podijelio novinarima. One, kazao je, govore o tome kakvo je stanje Agrokora bilo u trenutku kada su ga preuzimali. Dokumentaciju će objaviti i na svom blogu, rekao je.

Ključnima navodi pet e-mailova koje je izmijenila "grupa Borg", koji su objavljeni u medijima, a koji - kaže on - "govore sve".Evo što je rekao o nekim e-mailovima:

- Prvi e-mail je (poslan, op.a.) 23.2. Oni su se navodno po izjavi gospođe Dalić okupili 22., a ja sam 20.2. 2017. s mojom obitelji potpisao garanciju za Agrokorov kredit Sberbanci s cijelom našom imovinom. A pazite, 23.2. gospodin Korunić u njemu piše da u prilogu šalje stanje Agrokora i nekakva pitanja. On je imenovan dan prije. Za nepunih 10 sati i bez spavanja već je imao stanje Agrokora. U drugom e-mailu on šalje e-mail gospođi Dalić i gospodinu Zdravku Mariću i kaže 'Draga Martina i Zdravko'. Pazite, oni su tobože nekakvi eksperti i nitko ih ne poznaje. A on napiše potpredsjednici Vlade "Draga Martina" i "u prilogu vam šaljem uredak, strateški dokument, hodogram...". Kada je njima slao, gospodinu Mariću je slao na službeni e-mail ministarstva. Slao je 'uredak' u kojem kaže da Ivica Todorić treba doći u Vladu na sastanak. To je bio prvi korak koji sam morao napraviti. I drugi korak, da ja moram svoju kompaniju za jedan euro predati. Ja sam 20.2. potpisao garanciju i nisam još bio u Vladi, a on 24. piše u nekom svom planu da ja svoju kompaniju trebam predati, rekao je.

- Osnova je bila da ja dođem u Vladu, da oni sa mnom popiju kavu i kada ja izađem, idu s fake vijestima, obavještavaju javnost o neistinama itd. Rekli su da ja nisam platio šest milijardi poreza, da sam 12 milijardi prebacio na nekakve otoke. Gdje su njima te pljačke? Gdje je njima jedan euro neplaćen u 30 godina? Na kraju su rekli da smo 200 milijuna preplatili - dodaje.

Rekao je da je iz e-mailova vidljivo da "grupa Borg" smišljeno radila da mu otme Agrokor, smišljajući priču o problemima. 

- Ovih pet malih e-mailova je cijela priča o Agrokoru, zaključio je.Odgođena odluka o optužnici protiv Ivice Todorića
Todorić: Zaduživao sam se zato što sam gradio Hrvatsku

Ivica Todorić još od studenog 2017. pod istragom je zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna kao i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, a 20. studenoga prošle godine pušten je na slobodu uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza, među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Inače, dvije godine od otvaranja istrage protiv nekad najmoćnijeg hrvatskog poduzetnika - još nema optužnice.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!