Tolušić: Kinezi su vjerojatno zadnja šansa za Uljanik

17.04.2019.

08:31

Autor: D.M./HRT

default error photo
S ministrom je razgovarala urednica emisije Eliana Čandrlić Glibota. U emisiji je bilo riječi o Nacionalnom programu reformi koji će se sutra naći na Vladi.
U emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. S ministrom je razgovarala urednica emisije Eliana Čandrlić Glibota. U emisiji je bilo riječi o Nacionalnom programu reformi koji će se sutra naći na Vladi.

- Dvije i pol godine imamo pozitivne ekonomske pokazatelje, ali je trebalo proći dosta vremena da izađemo iz svih negativnosti. Nacionalni program reformi za 2019. ima tri cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija. Podijelili smo to u 10 reformskih područja: unaprjeđenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja državnom imovinom, unapređenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, jačanje fiskalne odgovornosti na nacionalnoj i lokalnoj razini, obrazovanje, oticanje demografske obnove, unapređenje sustava socijalne skrbi i financijska stabilnost i kvaliteta zdravstvenog sustava, kazao je Tolušić.

Reformske mjere ne donose rezultate preko noći

- Nitko se neće sutra probuditi i biti bogatiji, imati veću plaću i tri puta veći životni standard. To je dugoročni proces. Poanta je da sve ide u pozitivnom smjeru kako bi se poboljšala kvaliteta života građana, a rok ne ovisi samo o Vladi, nego o svima. Kad Vlada nešto pokrene, uvijek nekome nešto ne odgovara. Bit će rezultata, samo nisu odmah vidljivi, poručio je. U emisiji je bilo riječi o jučer održanom Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem, a Tolušić je 'plastičnim primjerom' odgovorio na pitanje kad će biti vidljivi rezultati projekta Slavonija i potpisanih ugovora.

'Jeste li isti dan kad ste potpisali ugovor s bakom - napravili kuću?'

- Ujutro se probudite i nađete pred vratima neki novac. Neka baka vam je ostavila nasljedstvo i svotu novaca da napravite novu kuću, jer ste baš to htjeli. Jeste li vi to jutro, kad ste potpisali ugovor s bakom - napravili kuću. Niste. Morate otići kupiti zemljište, isprojektirati projekt, ishoditi dozvole, ugovoriti radnike. Oni kad počnu raditi, ne naprave je za jedan da, nego je grade godinu dana, rekao je Tolušić. Kao primjer je naveo gradnju sirane u Virovitičko-podravskoj županiji.Na pitanje koje bi stvari izdvojio kao najvažnije - na kojima će se sada raditi ministar nije htio odgovoriti. "Navest ću samo jednu stvar koja se ne može platiti novcem, iako novca nije dolazilo nikad više nego sad. Osam godina sam bio župan, promijenio sam tri premijera. Nikad nitko nije pozvao župane i svi su u Slavoniju dolazili samo prigodno. Danas svatko može doći do ministra i do premijera", kazao je.Na kraju emisije bilo je riječi o potencijalnom interesu Kineza za Uljanik i Treći maj. - Nadam se da ćemo brzo znati. To je vjerojatno zadnja šansa da se nešto napravi. Ako postoji bilo kakva mogućnost da kinesko brodogradilište uđe u ovaj aranžman - ono će ući. Ako nema - onda neće. Prepustimo to njima, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!