Tomašević: Doček Nove godine na Jelačićevom trgu, u ograđeni dio samo uz COVID potvrde

11:36 / 21.12.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak da će doček Nove godine na Trgu bana Jelačića najvjerojatnije biti održan, ali kako je moguće da zbog nepredvidivog razvoja epidemije, posebice za soj omikron, neke upute Nacionalnog stožera budu donijete u zadnji čas.

Tomašević je nakon otvorenja izdvojene post-COVID polikliniku Specijalne bolnice za plućne bolesti u Zagrebu, izjavio da je danas razgovarao s načelnikom Nacionalnog stožera civilne zaštite, potpredsjednikom Vlade ministrom Davorom Božinovićem vezano za doček Nove godine.

- Zasad većina gradova u Hrvatskoj pa i Zagreb planiraju doček Nove godine na otvorenom, tako da će se on vjerojatno dogoditi, ali s obzirom na nepredvidivi razvoj vezan za epidemiju, posebice za soj omikron, moguće da tu budu neke upute Nacionalnog stožera u zadnji čas, kazao je.

Dodao je kako su trenutačne upute da se ti dočeci mogu organizirati, što ovisi od grada do grada. U tom smislu Zagreb će vjerojatno imati doček na Trgu bana Jelačića koji će, ako ga bude, biti u skladu s epidemiološkim uputama. To znači, objasnio je, kako će dio Trga biti ograđen i njega će u ograđeni prostor moći ući samo s covid potvrdama.

Što se tiče samog programa on je gotovo pri kraju, potpisuju se zadnji ugovori, rekao je.

Hoće li doček trajati do ponoći ili će se ipak dopustiti do 1 ili 2 sata poslije ponoći, ovisi o Nacionalnom stožeru i epidemiološkoj situaciji u tjednu između Božića i Nove godine.

Sve manji izgledi da će sljemenska žičara biti otvorena do Snježne kraljice

Upitan kada se može očekivati otvaranje sljemenske žičare, rekao je da su, kako vrijeme ide, sve manji izgledi da će to biti do Snježne kraljice, a bit će dobro ako to bude u siječnju, dok još traje sezona.

O cijenama karata i samom sustavu uskoro će izvijestiti javnost, kazao je, dodavši da to žele napraviti u koordinaciji s novom upravom koja još nije stupila na dužnost.

Nova odluka o gospodarenju otpadom do kraja siječnja

Osvrćući se na sve više ilegalnih odlagališta otpada, posebice u rubnim dijelovima grada, rekao je da dio rješenja leži u izmjeni zakonodavnog okvira i pooštravanju kazni, posebice za ilegalno odlaganje otpada koje je postalo biznis u nekim dijelovima, poput šuma uz rijeku Savu.

Najavo da će novu odluku o gospodarenju otpadom Gradska skupština usvojiti do kraja siječnja, i tu će imati različite prijedloge kako u prijelaznom razdoblju naplatiti otpad po količini.

Ustvrdio je da model po kojem su katne na ulici, ne može funkcionirati sa sustavom naplate prema količini otpada jer svako može ubaciti u spremnike što želi, a smatra da "kantograd" i toliko spremnika na javnim površinama nije nešto zbog čega grad izgleda dobro.

Vezano za sastanak sa županima u Bjelovaru rekao je da nije mogao nazočiti zbog mnogobrojnih obveza pa je tamo otišla pročelnica za demografiju što je jedna od tema sastanka.

Smatra da je smanjenje broja lokalnih jedinaca nužno i da je financijska održivost samih jedinica u vremenima kao što je pandemija je upitna, posebno za manje jedinice.

Ustvrdio je da je sustav, pa čak i tzv. lex šerif model treba promijeniti, a problematičnim je ocijenio i model po kojem pročelnici ostaju nakon promjene vlasti zaposlenici grada.

Vezano za kritike kardinala Bozanića zbog ukidanja demografske mjere roditelj-odgojitelj, Tomašević je rekao kako nije vidio da ga je direktno adresirao, ne osjeća se prozvanim pa nema namjeru polemizirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!