10:18 / 21.12.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Omikron se širi svijetom, neke se zemlje ponovno zatvaraju

Omikron se posebice brzo širi u Europi, SAD-u i Aziji

Omikron se posebice brzo širi u Europi, SAD-u i Aziji

Foto: - / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je ljude da otkažu neke planove vezane za blagdane kako bi zaštitili zdravlje jer se omikron-varijanta koronavirusa sve više širi te pogađa i cijepljene i one koji su preboljeli COVID. Iz te organizacije poručuju i da 2022. vide kao godinu kada mora doći kraj pandemije. Novi Zeland odgodio je planirano otvaranje međunarodne granice zbog širenja omikrona diljem svijeta, a nekoliko zemalja ponovno je uvelo epidemiološke mjere, primjerice održavanje fizičkog razmaka.


Bolje otkazati neki događaj nego svoj život - poručuje prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije pozivajući sve na oprez.

- Iduća, 2022. mora biti godina u kojoj će završiti pandemija, ali također mora biti godina u kojoj sve zemlje ulažu u sprječavanje buduće katastrofe ovakvih razmjera. To znači ulaganje u zdravstvene sustave, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mnoge su zemlje u pripravnosti uoči proslave Božića i Nove godine. Strahuju od ponovnog rasta broja zaraženih. Osim na zdravlje, utjecaj pandemije na financijska tržišta također je poguban te postoji bojazan za oporavak ekonomije na globalnoj razini. Europljani preispituju planove vezane za putovanja tijekom blagdana, a niz država najavljuje strože mjere.

Omikron se posebno brzo širi u Europi, SAD-u i Aziji.

Novozelandski ministar za COVID-19 Chris Hipkins rekao je da njegova zemlja zbog opasnosti od omikrona odgađa otvaranje međunarodne granice sve do kraja veljače.


U Indiji je ministar za New Delhi Arvind Kejriwal pozvao građane da upotrebljavaju maske, a od savezne je vlade zatražio dozvolu za primjenu treće doze cjepiva. U 15 indijskih država zabilježeno je 200 slučajeva zaraze novom, omikron-varijantom koronavirusa SARS-CoV-2.

Ministarstvo zdravstva Singapura provodi masovna testiranja ne bi li otkrilo je li omikron uzrok niza slučajeva zaraze u jednoj teretani.

Omikron postaje prevladavajuća varijanta u SAD-u od koje je dan prije u Teksasu umro necijepljeni muškarac.

Omikron-varijanta odgovorna je za 73 posto novih slučajeva zaraze tijekom vikenda, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).


Dok raste broj slučajeva, gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser ponovno je u ponedjeljak uvela obvezu nošenja maske u zatvorenim prostorima do kraja siječnja te obvezu cijepljenja za sve javne zaposlenike, uključujući "booster" dozu cjepiva.

U New Yorku je broj oboljelih od COVID-a porastao za 60 posto, a zaraza se ubrzano širi i diljem sjeveroistoka SAD-a. Tri dana zaredom New York bilježi rekordne brojeve novozaraženih od početka pandemije.

Južna Koreja, Nizozemska, Njemačka i Irska ponovno uvode potpuno ili djelomično zatvaranje te druge mjere zaštite.

Prazan aerodrom u Tel Avivu. Izraelcima je, osim uz posebne dozvole, zabranjeno putovanje u više od 50 država. Izrael je na crnu listu zemalja iz kojih su zabranjeni letovi sada stavio i SAD, dok Kuvajt za sve strane putnike traži obveznu "booster" dozu ako je od cijepljenja prošlo više od devet mjeseci.

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je rekao da je stanje vrlo teško te da vlada razmatra sve opcije, uključujući ograničenja turističkoj djelatnosti.

U Australiji također raste broj zaraženih omikronom, no broj hospitalizacija je nizak. Premijer Scott Morrison pozvao je vlasti država i teritorija da ne pribjegavaju novim mjerama zatvaranja.

- Ne vraćamo se više na zatvaranja. Nastavljamo živjeti s virusom, sa zdravim razumom i odgovornošću, rekao je Morrison.

Umjesto 16. siječnja, putovanja u Australiju bez karantene bit će dopuštena tek potkraj veljače.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je omikron-varijanta zabilježena u 89 zemalja te da se broj slučajeva zaraze udvostručuje u 1,5 do tri dana u područjima prijenosa u zajednici.

Do sada se u svijetu novim koronavirusom od početka pandemije zarazilo više od 274 milijuna ljudi, a više od 5,65 milijuna je umrlo.

Zbog omikrona je i Svjetski gospodarski forum svoje godišnje okupljanju u Davosu, najavljeno za polovinu siječnja, odgodio do polovine 2022.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!