18:54 / 22.03.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Tomašević: Dokument programa obnove Zagreba početak je rasprave o viziji grada

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u utorak da je prijedlog Programa obnove povijesne jezgre grada vizija kako obnoviti u potresu oštećene zgrade ali i život u centru grada, istaknuvši da je to samo početak rasprave o tome kako će taj proces izgledati.

- Ovaj dokument prije svega gleda različite modele koji bi mogli dovesti do revitalizacije povijesne jezgre Zagreba, iz više aspekata stručnosti. On je multidisciplinaran i prije svega početak rasprave o viziji grada Zagreba, rekao je Tomašević u vijećnici Gradske skupštine.

U utorak, na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa, prezentiran je prijedlog Programa obnove i time je započeta 30-dnevna javna rasprava o njegovu sadržaju. Tomašević je istaknuo da će se dokument, na kojemu je više stručnjaka, arhitekata, inženjera i urbanista radilo više od godinu dana, sigurno mijenjati, a cilj je pronaći model revitalizacije gradske jezgre.

Dokument će se mijenjati i imati svoj život

Sigurno će se taj dokument mijenjati i imati svoj život i pozivamo građane i stručnjake da se uključe, poručio je Tomašević.

Izradu dokumenta pokrenuo je i koordinirao gradski Zavod za prostorno uređenje, a na njegovu stvaranju angažirani su timovi iz državnih, gradskih i nezavisnih institucija i fakulteta, čiji su voditelji predstavili glavne smjernice iz svojih studija.

Predstavljeni su mogući konstruktivni i konzervatorski modeli obnove na primjeru obnove Bloka 19, koji se nalazi u središtu Zagreba omeđen Frankopanskom, Ilicom, Medulićevom i Dalmatinskom ulicom. Proučavali su se urbanistički, imovinskopravni modeli obnove, ekonomski modeli, izazovi u prilagodbi na klimatske promjene, energetskoj transformaciji, promišljalo se rješavanje problema prometne infrastrukture.

- Sam program sadrži rezultate studije u kojima stručnjaci promišljaju o viziji Zagreba kao grada koji je atraktivan za stanovnike, urbano održiv, klimatski neutralan. Sadrži ukupno 12 studija koje se bave tim temama, a građanima i stručnoj javnosti bit će dostupan na službenim stranicama Grada. Centar grada je duša i srce Zagreba i on mora biti živ, poručio je Tomašević istaknuvši da će dokument služiti kao smjernice svima koji sudjeluju u obnovi.

Na prezentaciji programa, u Gradskoj vijećnici sudjelovali su, među ostalima, voditelji studija, predstavnici Ministarstva kulture i medija, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!