14:22 / 30.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Tomašević o "kosturima iz ormara", kritiziraju ga Herman i Filipović

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na prozivke HDZ-ovih zastupnika o malim uštedama u rebalansu gradskog proračuna uzvratio porukom da su sve uštede otišle na "financijske kosture iz ormara" koje i dalje stižu na naplatu, a nigdje nisu bili planirani ni prikazani.

- Mene užasno ljuti i frustrira da se u izvješću o izvršenju proračuna, koje nam je na primopredaji vlasti dano, kaže da se sve trošilo onako kako je trebalo po dinamici. A onda na kraju vidite da imate fakture i račune koji su nastali na stavkama koje uopće ne postoje u proračunu, kazao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Objasnio je da se u procesu planiranja rebalansa proračuna uštedjelo oko 400 milijuna kuna, ali njima su se, s druge strane, morali pokriti "financijski kosturi iz ormara" koji su došli na naplatu u periodu od primopredaje vlasti.

Uz te "financijske kosture", dodao je, gradu na naplatu dolaze i neki računi iz prošlih godina, zaključivši kako će očito takvih "kostura" biti još.

Tomašević je istaknuo da se u prijedlogu rebalansa jasno vidi gdje je napravljeno 400 milijuna kuna ušteda, a gdje su one otišle - 80 milijuna kuna otišlo je za subvencije ZET-u za koje se znalo da će trebati, a nisu prethodno stavljene u proračun. Nadalje, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 33 milijuna za popravljanje tramvajske mreže, nabrojao je.

Nultu točku na iznos konsolidiranog duga Grada Zagreba trebala bi, najavio je, dati tek revizija KPMG-a.

Na kritike HDZ-ovih gradskih zastupnika da su uštede premale te da se ostavi "kostura iz ormara", na što su ga pozvali HDZ-ovi potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman i zastupnik Davor Filipović, Tomašević je rekao da to nije moguće jer su to fakture i računi koji su nastali, a mora ih se platiti.

Najavio je i da su u planiranju proračuna za 2022. godinu sve opcije otvorene, pa i one oko prodaje gradske imovine kako bi se pokrio dug.

- Što se tiče gradske imovine, sve opcije su na stolu. Krenut ćemo s onim prostorima koji se iznajmljuju ispod tržišne cijene, ići ćemo s prodajom poslovnih prostora, najavio je Tomašević i dodao da treba napraviti procjenu koja je gradska imovina od interesa za razvoj grada, a koja nije.

Herman: Bez mjera Vlade ne bi bilo ni "R" od rebalansa

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman ocijenio je da je rebalans proračuna Grada Zagreba "smiješan" jer su uštede samo 0,27 posto, ali i poručio da ne bi bilo ni "R" od tog rebalansa da nema mjera HDZ-ove Vlade u iznosu od 470 milijuna kuna.

- Rebalans proračuna Grada Zagreba je 'smiješan', to su smiješne uštede jer kako nazvati uštedu od 0,27 posto, odnosno uštedu od 0,06 posto, nego smiješnom uštedom, istaknuo je Herman na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine na kojoj je glavna točka dnevnog reda rebalans proračuna.

Herman kaže da su u Klubu gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a povukli paralelu s prosječnom plaćom u Zagrebu od 8309 kuna te da je u tim okvirima zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uštedio niti pet kuna.

- Mi uistinu smatramo da je to smiješno uz naglasak kako okosnicu njegovog rebalansa, odnosno rebalansa Grada Zagreba čine mjere i uspješan rad Vlade RH - ukupno 470 milijuna kuna će biti doznačeno kako od porasta prihoda na porez i prirez na dohodak, tako od sredstava Fonda solidarnosti tako i od otplate beskamatne pozajmice koja se odgađa za 2022. od 301 i pol milijuna kuna.

Ukupno gotovo 470 milijuna kuna dolazi sa strane HDZ-ove Vlade RH i da nema tih mjera ne bi bilo ni "R" od ovog današnjeg rebalansa proračuna", istaknuo je Herman. Podsjetio je i kako je jučer dogovorena uplata dodatnih 150 milijuna kuna za pomoć Gradu Zagrebu.

Herman je Tomaševiću poručio "kako bi bilo vrijeme da kosture iz ormara ostavi u ormaru" te da se nasmije.

- Prošlo je 100 dana od preuzimanja vlasti, nadam se da se nećemo pola mandata baviti 'kosturima iz ormara' i neka počne raditi ono što je njegov posao - a to je da počne voditi Grad Zagreb. Poručio je Tomaševiću da se koji put i nasmije i pokaže da ima optimizma u politici koju vodi, da će građankama i građanima biti uistinu bolje u idućem razdoblju, jer, kako je rekao, "plakati nad kosturima iz ormara već gotovo 150 dana je smiješno, neodgovorno i krajnje populistički". 

Filipović: Tomašević priča i govori kao da je pao s Marsa

Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović je prozvao Tomaševića da priča o imaginarnim uštedama i nekakvim "kosturima iz ormara" koje još nitko nije ni čuo ni vidio. Kaže da Tomašević - kada govori o financijama grada - "priča i govori kao da je pao s Marsa".

Filipović je rekao i da je posljednjim rebalansom pokojnog gradonačelnika Milana Bandića proračun bio smanjen za gotovo 30 puta više nego ovaj rebalans gradonačelnika Tomaševića, koji se tada zgražao kako to nisu nikakve uštede. 

Herman je rekao i kako se nisu složili da se u dnevni red uvrsti pet točaka po hitnom postupku jer smatraju da su se trebale odgoditi za iduću sjednicu. 

Naročito se ne slažu da je po hitnom postupku uvrštena točka koja se tiče zamjene članova Kazališnog vijeća HNK.

- Imamo informacije kako su iz Gradskog ureda za kulturu vršeni pritisci na pojedine aktualne članove Kazališnoga vijeća da odstupe sa svojih funkcija, neki članovi su pristali, neki članovi se s takvim pozivom nisu složili i mi sada javno postavljamo pitanje: Je li to promjena modela upravljanja koji su naše kolege iz platforme Možemo! najavljivali tijekom predizborne kampanje?, upitao je Herman. 

Kaže da se i ovdje kao i u Zagrebačkom holdingu vrše ponovno "tajna imenovanja, imenovanja iza zatvorenih vrata, imenovanja podobnih, a ne sposobnih pojedinaca za upravljanje tvrtkama Grada Zagreba".

Herman je rekao i kako su tražili da se na sjednicu ne uvrsti izgradnja servisne ceste za Sortirnicu otpada jer smatraju da je prethodno potrebno donijeti cjelovito rješenje o gospodarenju otpadom u Zagrebu. 

Goluža: Tomašević po prvi puta kapitulirao

Nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža istaknuo je u četvrtak da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prvi put "javno kapitulirao" jer je u hitnu proceduru uvrstio točku da se reorganizacija Gradske uprave odgađa sa 31. listopada na 1. siječnja 2022.

- To je kapitulacija jer smo gradonačelnika kad je 'preko koljena' bez ikakvih ozbiljnih studija donosio plan reorganizacije Gradske uprave upozorili da to s pravne strane neće biti moguće, da je bolje da još pričeka, da bolje analizira situaciju i da onda napravi cjelovitu reorganizaciju i da se s njom krene od sljedećeg proračunskog razdoblja. Nažalost nije nas u tome poslušao, rekao je Goluža na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Goluža kaže kako konstanta u radu Gradske uprave, koju su mogli tolerirati do danas, činjenica da se stalno osvrću na zadnjih 20 godina i retorikom kako se u prošlih 20 godina ništa nije učinilo nastoje braniti situaciju da se sada ne žele hrabro i pravovremeno uključiti u rješavanje određenih problema.

Klub Mosta je na dnevni red Gradske skupštine poslao prijedlog o pokretanju procedure za donošenje novog Prostornog plana Grada, a ako Tomašević to neće podržati, dovest će se ponovno u situaciju da će kroz određeno vrijeme morati kroz hitnu proceduru donositi neke točke dnevnog reda, smatra Goluža.

Za rebalans gradskog proračuna, koji je glavna tema današnje sjednice Gradske skupštine, Goluža je rekao da se radi "isključivo o tehničkom pitanju".

- Mi se zapravo danas suočavamo s promašenim ekonomskim politikama kojih su bili svjesni zastupnici kad su već izglasavali taj proračun. Radi se o kozmetskim promjenama koje suštinski ništa važno ne mijenjaju u financiranju Grada Zagreba, ocijenio je.

Goluža. je rekao je da su u Klubu gradskih zastupnika Mosta ipak i to željeli iskoristiti i dali su određene amandmane koji bi unaprijedili svakodnevni život građana Zagreba.

- Mi ćemo danas ponuditi određena rješenja i prijedloge i nadam se da gradonačelnik Zagreba pokazati da je barem djelomično onoliko uključiv koliko je vapio za uključivošću dok je bio u oporbi, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!