14:09 / 10.06.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Tomašević: Javne nabave obustavljene kako bi se napravio prostor rebalansu proračuna

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je u četvrtak da je uputu o obustavi javne nabave u Gradskoj upravi izdao zbog racionalizacije materijalnih troškova, kako bi se napravio prostor za rebalans gradskog proračuna. 

- Očito je da ćemo imati rebalans gradskog proračuna, sasvim je izvjesno da se u ovom obliku taj proračun neće moći izvršiti. Htjeli smo napraviti prostor za rebalans proračuna kojim će se isto tako revidirati plan javne nabave, kazao je Tomašević nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima u Banskim dvorima.

Istaknuo je da je nova gradska vlast, uvidom u troškove, uvidjela da u proračunu itekako ima prostora za racionalizaciju, prije svega materijalnih troškova. Istaknuo je da će bez obzira na rebalans, u proračunu biti novca kojim grad Zagreb u iznosu od 20 posto treba pratiti financiranje obnove nakon potresa. 

Pojasnio je da se obustava javne nabave do daljnjega odnosi na nove javne nabave gradske uprave, a ne na one gradskih poduzeća ili ustanova, pa će komunalne usluge najnormalnije funkcionirati.

Najavio je da će od pročelnika zatražiti da predlože koji su to projekti i materijalni troškovi koji u ovom trenutku nisu toliko potrebni, kako bismo mogli stvoriti prostor za rebalans proračuna.

Upitan hoće li se zbog rebalansa građanima ukinuti ili poskupjeti neke usluge, Tomašević je kazao da neće. 

- Građani se neće trebati odreći ničega, nećemo štedjeti na kvaliteti komunalnih i javnih usluga, predškolskom odgoju, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, socijali, poručio je Tomašević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!