Predstavljanje reforme za nekoliko tjedana. Hoće li se ukinuti prirez?

02.05.2023.

Zadnja izmjena 14:11

Autor: HRT/D.M.

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u Mostaru je još jednom potvrdio novi krug poreznih izmjena koje bi, kaže - trebale omogućiti da svima rastu plaće, ali i da pridonesu kvalitetnom funkcioniranju na svim razinama. Novinare je zanimalo i hoće li se u sklopu poreznog paketa reformi ukinuti prirez. - Kad reformski paket bude dovršen, mi ćemo ga predstaviti i kao i dosad - konzultirat ćemo Zajednicu županija i udrugu gradova i općina. Mislim da svi građani žele rasterećenja, a mi želimo da nam dobro funkcionira i središnja država i županije i gradovi i općine, zaključio je premijer. Cjelovita reforma će, dodao je - biti predstavljena za nekoliko tjedana. Ponovio je da je njegova "Vlada koja je već napravila enormne korake u poreznom rasterećenju". 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je radove na obnovi Trga Krešimira Ćosića. Radovi na sanaciji platoa ispred Doma sportova počeli su sredinom veljače, a trebali bi biti završeni do ljeta. Vrijednost radova je oko 530 tisuća eura i bit će u potpunosti pokriveni iz gradskog proračuna. Tom prilikom komentirao je i navodno ukidanje prireza u sklopu predstojeće porezne reforme.

- Mi nismo imali neplanirani suficit - mi smo ga planirali, planiramo ga i ne možemo ga potrošiti. To je novac kojim se financira deficit koji nam je ostavljen u nasljeđe i kojim će se idućih pet godina financirati kašnjenja u plaćanju, kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Podsjetio je kako su od greadnnačelnika Bandića naslijedili deficit od 1,4 milijarde kuna te dodao: "Naravno da treba porezno rasteretiti građane, da porastu plaće posebno one najniže. Međutim ako će se to znatno reflektirati na znatno smanjenje prihoda gradova, onda ćemo imati drugu vrstu problema".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!