Tomašević: Krakovi korupcijske hobotnice veliki i rasprostranjeni

15:39 / 14.07.2021.

Autor: B.A./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je, nakon novih uhićenja zbog koruptivnih djela, uključujući uhićenje bivšeg šefa Gradskih groblja Zagreb Patrika Šegote, ponovno naglasio spremnost na suradnju s istražnim tijelima kako bi se korupcija raščistila do kraja.

- Ovo skoro pa postaju tradicionalne izjave s obzirom na dinamiku nakon primopredaje vlasti, rekao je Tomašević na početku konferencije za novinare. Potvrdio je da je provedena pretraga u dvije podružnice Zagrebačkog holdinga, u Gradskim grobljima i Zagrebparkingu, u uredima Patrika Šegote i uredu Drage Pleše. Još nemaju informaciju hoće li Pleša biti uhićen i u koju je svrhu napravljena pretraga njegova ureda.


- Što se tiče Šegote, tu neke informacije jesu da je on u svojstvu okrivljenika, tako da vjerujem da će o tome i dalje dolaziti informacije od PNUSKOK-a i MUP-a, rekao je Tomašević.


Podsjetio je da je najavio kako očekuje daljnja uhićenja, rekavši da su krakovi ove korupcijske hobotnice u Gradu Zagrebu i gradskim poduzećima dosta veliki i rasprostranjeni.


- I dalje smo voljni i spremni na suradnju sa svim istražnim tijelima, da se sve te stvari raščiste do kraja, naravno, uz presumpciju nevinosti svih koji su osumnjičeni, rekao je Tomašević.


Dodao je kako nema grada u Hrvatskoj koji ima tranziciju vlasti kakvu oni imaju.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Tomašević je među ostalim rekao da nije bi ni u kakvom kontaktu sa Šegotom otkako je preuzeo vlast.


Tomašević je podsjetio da je o nepravilnostima u Gradskim grobljima govorio i kao gradski zastupnik. 


Rekao je da mu je "poznat slučaj preminulog poduzetnika koji je tražio da mu se isplati novac za radove koje je obavio, a za koje nije bilo nikakvih pokrića".


- Nisam iznenađen, tih krakova ima dosta i očekujem i dalje da se stvari raščiste do kraja, poručio je.

"Sudski epilog ovisi o nekim drugim akterima"


Tomašević je rekao da je afera oko kućica bila okidač da bivši gradonačelnik Milan Bandić traži Šegotinu smjenu s mjesta šefa Gradskih groblja, ali da ta smjena očito nije značila udaljenje iz Holdinga, već premještanje u drugu podružnicu - Zagrebparking.


- Očito je to bio modus operandi. Međutim, s obzirom na sve optužbe koje se stavljaju na teret pokojnom gradonačelniku, onda to u tom smislu ništa niti ne čudi, rekao je.


Tomašević je naglasio i kako je ključno da svi istražni postupci na kraju imaju i sudski epilog, što, kako je rekao, ovisi o nekim drugim akterima.


- Ima toliko stvari koje su sumnjive da bismo trebali deset konferencija za medije da samo o tome pričamo, rekao je također gradonačelnik, dodavši da će sve sumnjivo prosljeđivati istražnim tijelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!