09:56 / 11.03.2022.

Autor: HRT

Tomašević o padu letjelice: To je bez presedana, sreća da nitko nije stradao

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HRT / IMS

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je sinoćnji pad letjelice na Jarunu događaj bez presedana i kako je sreća da nitko nije stradao, ali i kako za sada nema naznaka da se radi o nekakvoj namjeri.

- Ovo je događaj bez presedana, tako nešto se nikad nije dogodilo u Zagrebu. Situacija je takva da su građani Zagreba dovoljno istraumatizirani potresom i pandemijom, a ovakvi događaji sigurno nisu ugodni, rekao je Tomašević u izjavi za novinare.

Neslužbene informacije nije želio iznositi u javnost niti komentirati nagađanja da je riječ o ukrajinskom dronu, a čuo se i s premijerom na ovu temu te su razmijenili informacije. Dodao je kako su fragmenti letjelice na nekoliko lokacija.

- Nitko nije stradao i to je sreća u nesreći. Radi se o relativno velikoj letjelici. Vrijeme kad se ona srušila i lokacija gdje su fragmenti sletjeli, nevjerojatno je da nitko nije stradao, rekao je gradonačelnik.

Nadležno ministarstvo će se uskoro obratiti javnosti, a DORH radi očevid, no zasad nema nikakvih informacija o eksplozivnim napravama niti o nekakvoj namjeri, dodao je, no utvrđuju se najbitnije okolnosti - tko je upravljao letjelicom i od kuda je ona došla.

Grad Zagreb osigurava pomoć državnim službama, a promet će biti otežan sve dok se ne završe očevidi, rekao je Tomašević.

Također je rekao da je nastala imovinska šteta na vozilima, a potrebno je utvrditi kolika.

- Sustav je upregnut i koordiniran sa sustavom državnih službi. Još uvijek se utvrđuju sve okolnosti i svi zbog osjetljivosti situacije pažljivo komuniciraju, dodao je.

Ponovio je kako je sreća da nitko nije stradao i da je letjelica pala u vremenu kada je manje pješaka na ulici i na zelenoj površini.

- Ključno je utvrditi kako se to dogodilo i kako da se to više ne ponovi, a onda se možemo baviti s civilnom zaštitom i drugim službama koje su trebale biti u pripravnosti za situacije. S time da je ovo bez presedana, ponovio je gradonačelnik.

Policija cijelu provodi očevid nakon pada objekta iz zraka na Jarunu, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod takve vrste događaja te nema razloga za uznemirenost građana, priopćio je u petak ujutro MUP navevši da je pronađen krater te dva padobrana.

Zagrebačka policija je u četvrtak nakon 23 sata primila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz zraka.

Pogledajte izjavu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!