Tomašević potvrdio - Holding naručio protuprislušni pregled prostorija

03.05.2022.

12:27

Autor: Dnevnik1/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HRT / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako su protuprislušni pregledi u Zagrebačkom holdingu uobičajena praksa iz kataloga brojnih usluga vezanih za korporativnu sigurnost, usmjerena na izbjegavanje nepravilnosti i korupcije.

Tomašević je na redovitoj konferenciji za novinare rekao kako je korporativna sigurnost sastavni dio poslovanja velikih kompanija, posebice kada se radi o velikim javnim nabavkama, a riječ je o opciji "koja će se možda koristiti, a možda i neće".

- S obzirom i na različite optužnice Uskoka, tu je bilo svega i svačega, Uprava Holdinga i u tom smislu želi unaprijediti korporativnu sigurnost, pojasnio je napomenuvši kako to nema veze sa "curenjem" imena djelatnika Holdinga koji su proglašeni viškom.

Osvrnuo se i na najavljenu forenziku vodovodnih cijevi, istaknuvši kako ona još nije gotova, a riječ je o standardnom postupku da bi se utvrdilo kako je točno došlo do pucanja i isključila mogućnost ljudske greške. Napomenuo je da se u zagrebačku vodoopskrbnu mrežu nije ulagalo 20 godina, iako su prije 15 godina s tom svrhom emitirane obveznice Zagrebačkog holdinga. Riječ je o investiciji od barem dvije milijarde kuna, čija će provedba trajati sedam-osam godina.

Upitan prijeti li građanima kriza u distribuciji plina, Tomašević je odgovorio kako je to u nadležnosti države. Pritom je podsjetio kako je već govorio da Hrvatska treba smanjiti ovisnost o uvozu fosilnih goriva jer to nije samo ekološko već i pitanje energetske sigurnosti.

Također je potvrdio da će desetak zagrebačkih mjesnih odbora biti prenamijenjeno u vrtiće. S tim u vezi, u planu je otvoriti 60 radnih mjesta, rekao je.

Korlaet: Zagreb među sto gradova nositelja zelene tranzicije u svijetu

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izvijestio je da je Zagreb uvršten među sto europskih gradova u sklopu misije Europske unije "Net Zeto Cities" kao nositelj zelene tranzicije klimatski neutralnih i pametnih gradova. Provedba počinje 13. lipnja u Bruxellesu samitom 100 gradonačelnika odabranih gradova, rekao je, a time će Zagreb dobiti pristup sredstvima od 360 milijuna eura iz europskog Fonda Obzor Horizon do 2030. godine.

Sredstva su namijenjena izradi projektne dokumentacije za pripremu projekata u zgradarstvu, prometu i dekarbonizaciji sustava grijanja i hlađenja. Sudjelovanje u ovakvim inicijativama put je ka održivosti i prestanku ovisnosti o fosilnim gorivima, napomenuo je, istaknuvši kako je riječ je o velikome iskoraku u području klimatske neutralnosti i zelene tranzicije.

- Istraživačke i inovacijske mjere unutar projekta ponuditi će i mogućnosti pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a, rekao je Korlaet.


Tomašević posjetio beskućnike i radnike Dobrog doma

Zagrebački gradonačelnikposjetio je beskućnike i zaposlenike Dobrog doma, gdje se svakodnevno pripremi oko 3000 toplih obroka za najugroženije, koji se prevoze po lokacijama i na kućne adrese, te poručio kako je cilj proširiti njihove usluge.

Zagreb je vlasnik cijelog kompleksa tzv. Omladinskog naselja, koje je izgrađeno tijekom 60-tih godina u naselju Kosnica. Tamo se kuhaju obroci za različite gradske ustanove te se godišnje pripremi oko 900.000 toplih obroka za siromašne građane. Od 2010. taj je prostor dodijeljen i Crvenom križu za smještaj beskućnika, u tri paviljona moguć je smještaj oko 150 beskućnika kojima se uz prehranu pružaju druge usluge.

Tomašević je istaknuo da radnice i radnici Dobrog doma svakodnevno pripremaju oko 3000 toplih obroka za najugroženije građane koji se transportiraju po različitim lokacijama u Zagrebu, u pučku kuhinju u Branimirovu ulicu, po gradskim ustanovama, a dio obroka ide građanima koji su nepokretni, osobama s invaliditetom i starijim građanima.

- Oko 450 ljudi dnevno dobiva tople obroke na svoju kućnu adresu. Radi se uglavnom o starijim građanima i osobama s invaliditetom. Cilj nam je da što više širimo takve izvaninstitucionalne usluge, kako bi se što manje trebalo takve građane zbrinjavati u institucijama, u domovima za starije i nemoćne, kazao je Tomašević te najavio kako će se nastojati povećati broj korisnika kojima se svakodnevno dostavljaju topli obroci iz Dobrog doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!