12:47 / 29.03.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Tomašević: Proces savjetovanja je konstruktivan

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentirao je prosvjed dijela sindikata Zagrebačkog holdinga istaknuvši da je riječ o samo manjem broju sindikata i da je socijalni dijalog o utvrđivanju viška radnika inače konstruktivan.


- Treba napomenuti da se radi o manjem dijelu sindikata, budući da veći dio sindikata ne podržava taj proces i neće mu se pridružiti te nastavljaju proces savjetovanja s upravom, rekao je Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare vezano uz prosvjed koji danas organiziraju sindikati Zagrebačkog holdinga, koordinirani u Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Tomašević je ocijenio konstruktivnim proces socijalnog dijaloga u kojemu se razgovara o utvrđivanju broja viška radnika u Holdingu i dodao da se od prvotnih 544 radnika viška broj smanjio na 447.

- Na popisu nema nema čistačica, zaštitara, rekao je te istaknuo da je utvrđivanje viška dio procesa u kojemu Holding, nakon dvogodišnjeg poslovanja u gubitku, mora stati na noge kako bi sljedeće godine mogao podmiriti svoje dugove.

Komentirao je i tvrdnje predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca koji je, osvrćući se na činjenicu da su na popisu viškova radnika i članovi SDP-a, rekao da neće braniti ljude s popisa zbog članstva u stranci, već da će se boriti za zakonitost procesa.

- Ja ga ne mislim pokušati interpretirati. Mi smo dobili direktan mandat od građana Zagreba, mi smo skupština gradskih poduzeća i tako se ponašamo, a ovo utvrđivanje viškova radnika je samo trećina ušteda koje se trebaju napraviti ove godine, rekao je Tomašević, ali i dodao da kontinuirano osobno razgovara s Gotovcem.

Istaknuo je i da se na razini Holdinga d.o.o., radi o 447 radnika viška, dok se, gledajući Holding i povezana društva, radi o oko 700 radnika.

Najavio je također skoru sistematizaciju radnih mjesta u Holdingu, što sindikati traže od početka, ali tek nakon utvrđivanja viška radnika.

- Taj će proces, dodao je, voditi Uprava Holdinga koja je za to spremna. Taj proces neće trajati kratko, i tu je potrebna suglasnost sindikata.

Nema saznanja o bijelom štrajku koji se, prema navodima medija, odvija u podružnicama.

- Niti je on masovan, niti on postoji, niti na jedan način ugrožava rad Holdinga, dodao je.

Tomašević je istaknuo i da je u tijeku dubinska analiza poslovanja Gradske plinare - opskrba, kako bi se pronašlo najmanje loše rješenje za tu tvrtku, no da će taj proces također trajati nekoliko mjeseci.

Najavio je i da će se promotivna cijena karata za Žičaru Sljeme produljiti za mjesec dana, do kraja travnja.

Tomašević otvorio novouređeni pješački Savski most

Tomašević je otvorio novouređeni Savski most za pješake i bicikliste. Istaknuo je da je taj most star više od 80 godina i nikada nije imao značajno ojačanje niti obnovu kako je napravljena sada, za što je uloženo oko 30 milijuna kuna bez PDV-a.

Most je i zaštićeno kulturno dobro te je obnova rađena tako da to ostane i dalje.

Najavio da će se radovi i dalje nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci, ali most je funkcionalan i bitan je za promet pješaka i biciklista, posebice iz Novog Zagreba.

- To zapravo nije obnovljeni most, mogli bismo reći da je to gotovo novi most, toliko je na njemu promijenjeno - konstrukcijski je ojačan i otporniji na potrese, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da u ovom mandatu u obnovu zagrebačkih mostova planiraju uložiti više od 400 milijuna kuna i to povlačenjem novca iz EU fondova i Fonda solidarnosti, a dio radova će financirati i iz gradskog proračuna te u suradnji s Ministarstvom prometa.

Naveo je kako u 2023. i 2024. planiraju održavanje Podsusedskog mosta sa 16 milijuna kuna, Jadranskog mosta sa 60 milijuna, nastavak obnove Mosta slobode 90 milijuna kuna i Mosta mladosti u 2025. s još 50 milijuna kuna.

Prošle godine su, podsjetio je, obavljeni radovi na Jankomirskom mostu i na Mostu mladosti gdje je uloženo 80 milijuna kuna, dok bi, kako je najavio, radovi na Domovinskom mostu, gdje je uloženo 13,5 milijuna kuna, trebali završiti sljedećeg mjeseca.

Ove se godine nastavljaju radovi na Mostu slobode i na Jadranskom mostu gdje će se, od slijedećeg mjeseca, obnavljati jedna traka tako da neće biti zatvoren, ali će biti smanjena protočnost.

Radovi se odvijaju i na nadvožnjaku Avenije Većeslava Holjevca (Ranžirnom kolodvoru), trajat će do lipnja i koštat će četiri milijuna kuna, a u lipnju počinju radovi na izvanrednom održavanju mosta na Zagrebačkoj cesti te na Jadranskoj aveniji u vrijednosti od sedam milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!