Tomašević ukida 11 gradskih uprava, ostaje ih samo 16

06.07.2021.

17:42

Autor: P.F./Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Nova zagrebačka gradska vlast donijela je odluku o preustroju gradske uprave, prema kojoj će se, sa sadašnjih 27, uprava smanjiti na 16 gradskih ureda, a odluka stupa na snagu 31. listopada, doznaje se iz Grada Zagreba.

Novi ustroj gradskih ureda bio je jedan od važnih programskih točaka nove gradske vlasti, a sada je donesena konkretna odluka. Prema njoj, s radom prestaje 11 gradskih ureda, a njihove poslove, ističu iz Grada Zagreba, preuzet će druga gradska upravna tijela, dok se određena gradska upravna tijela ukidaju i ustrojava se jedno novo gradsko upravno tijelo.

Uz Ured gradonačelnika i Stručnu službu gradske uprave, Gradska uprava sastojat će se od još 14 ureda. To su Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu, Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Gradski ured za financije i javnu nabavu, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje, Gradski ured za katastar i geodetske poslove, Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, Služba za informacijski sustav i tehničke poslove te Stručna služba Gradske skupštine.

U isto vrijeme, s radom prestaju Ured za programe i projekte EU, Ured za javnu nabavu, Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Ured za zastupanje, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj, Gradski ured za sport i mlade, Gradski ured za branitelje, Gradski ured za zdravstvo, Ured za demografiju, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za imovinsko-pravne poslove te Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Iz Grada Zagreba dodaju da će preustrojem uprave ipak biti 16, umjesto 15 ureda, jer je Stručna služba Skupštine Zakonom o Zagrebu uvrštena u gradsku upravu. Ističu da će, iako kao nova uprava smatraju da Zakon o Zagrebu treba mijenjati i time vratiti Stručnu službu skupštine na upravljanje samoj Skupštini koja ima samostalne ovlasti, taj ured nastaviti raditi i dalje kao samostalan ured do izmjena zakona.

Cilj novog ustroja Gradske uprave je da postane javno odgovorna i učinkovita. To će se postići manjim brojem gradskih upravnih tijela i jasnim linijama odgovornosti, zajedno s promjenama u drugim segmentima, među ostalim, unapređenja sustava javne nabave, kvalitetnog upravljanja gradskom imovinom, unapređenja praksi zapošljavanja i organizacije rada, osnaživanja socijalnog partnerstva do digitalizacije rada gradske uprave i gradskih poduzeća, navodi se u obrazloženju odluke.

Odluka o preustroju Gradske uprave trebala bi stupiti na snagu 31. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!