09:26 / 15.07.2021.

Autor: V.G./HRT

Tomašević: Činjenica je da su uhićenja krenula nakon promjene vlasti

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dao je izjavu za medije uoči druge sjednice Gradske skupštine. Na dnevnom redu će biti, među ostalim, prijedlozi odluka o ustrojstvu i djelokrugu Gradskih upravnih tijela, o izmjeni Odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima potpredsjednika i predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića te o kratkoročnom zaduživanju Grada.

- Nadam se dobroj i pozitivnoj raspravi, a očekujem da će biti drugačije, rekao je Tomašević.

Rekao je i kako očekuje kritike oporbe zbog zapošljavanja u Holdingu i angažiranja svojih donatora u poslovima s Gradom.

- To tako ide, to je životni ciklus, mijenjaju se pozicije. Nadam se da će točke biti izglasane i da će to biti dobro za Zagreb.

- Naravno da očekujem kritike, međutim bit će zanimljivo kad će ih upućivati ljudi koji su sjedili u Nadzornim odborima, rekao je.

Tomašević smatra da će jučerašnja uhićenja obilježiti sjednicu.

- Vjerujem da će i uhićenja obilježiti sjednicu, postala su svakodnevnica. Koliko imam informacije, danas nisu u Gradskoj upravi. Ima još dosta stvari koje se treba raščistiti i očekujem da će biti još uhićenja, rekao je Tomašević dodajući da ga DORH nije ispitivao.

Na pitanje hoće li on kao gradonačelnik prihvaćati amandmane, rekao je kako neće prihvatiti one koji se odnose na rekonstrukciju Gradske uprave jer oni nemaju previše smisla te da se o tome već očitovao.

- Recimo, amandman da ipak mora biti gradski ured za EU projekte... Zašto bi morao biti? Ti se uredi ne ukidaju u smislu da te aktivnosti neće više postojati, oni prelaze u veći ured, samo se spajaju, što znači da će biti manje pročelnika, biti će lakše urede koordinirati, rekao je Tomašević.

Upitan hoće li i nakon smanjenja plaća pročelnicima, neki od njih imati veću plaću od gradonačelnika, Tomašević je rekao kako je to moguće.

- Moguće je da hoće u netu, i to je u redu jer on ovisi o različitim olakšicama, djeci, godinama staža... Ali u brutu  to ne može biti čak ni po zakonu o plaćama, u brutu mora biti hijerarhija, rekao je Tomašević.

Tomašević je potom opet komentirao uhićenja.

- Činjenica je da su uhićenja krenula nakon promjene vlasti. Govorili smo da treba još mali korak da se krene rješavati korupcijska hobotnica i to se događa. Presumpcija nevinosti vrijedi za uhićene,a oni sada moraju dokazati svoju nevinost. Ali bolje da se to počne raščišćavati ikad nego nikad, zaključio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!