HDZ u Skupštini: Tomašević je bio vrhunski aktivist, ali je loš gradonačelnik

15.07.2021.

07:57

Autor: HRT/Hina/V.G.

Gradska skupština

Gradska skupština

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević po hitnom je postupku uvrstio pet točaka u dnevni red Skupštine, a Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a zatražio je stanku jer smatra da točka o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika ne smije ići po hitnom postupku.Po hitnom postupku Tomašević je predložio odluku o smanjenju koeficijenata za obračun plaća službenika i namještenika jer smatra da to treba uskladiti sa Zakonom o plaćama.

Predložio je i prihvaćanje stečajnog plana za TŽV Gredelj i za tvrtku RIZ-Odašiljači, ustvrdivši kako je točka o Gredelju nužna zbog današnjeg sudskog ročišta.

- Ako glasamo za stečajni plan, to je financijski bolje za Grad jer ćemo barem nešto naplatiti. Ako stečajni plan ne prođe 400 ljudi će izgubiti posao i ta tvrtka ide u likvidaciju. To nikome u Zagrebu ne može biti u interesu i zato apeliram na političku odgovornost, ovo nije ideološko pitanje, rekao je Tomašević.

Odbor za izbor i imenovanja po hitnom postupku je predložio imenovanje članova odbora za nacionalne manjine, za kontrolu, za mladež i za mjesnu samoupravu.

Potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) na konferenciji za novinare tijekom stanke poručio je da točka koja se tiče koeficijenata ne smije ići po hitnom postupku te upitao zašto im nije dano dovoljno vremena da se to raspravi u redovnom postupku.

Podsjetio je kako su zastupnici HDZ-a u prošlom sazivu, jednako kao i tadašnja oporba, koja je danas na vlasti, u čak četiri navrata glasovali protiv takvih prijedloga pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

- Tada smo se svi zalagali za tezu kako svatko za svoj posao mora biti adekvatno plaćen i kako su ti potezi populistički i odraz politikanstva. Danas nikakve razlike ne vidimo, osim što su vladajući postali oporbeni, a oporbeni vladajući - model je jednak, poručio je Herman.

HDZ: Tomašević je bio vrhunski aktivist, ali je loš gradonačelnik


Također smatraju da bi se točka Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a,kojom namjeravaju zadužiti Tomaševića da u roku 30 dana imenuje članove Nadzornog odbora i Uprave Zagrebačkog holdinga sukladno zakonskoj proceduri, trebala prebaciti na prvo mjesto.

- Dobili smo dojam da će naš prijedlog velikom većinom biti odbijen pod obrazloženjem kako smo tu točku dobili na dovoljno visokom mjestu, oko polovice dnevnoga reda, jer su u prošlom sazivu oporbene točke išle na kraj, rekao je Herman dodavši da kao bivši predsjednik Gradske skupštine kaže da to nije točno.

HDZ-ov zastupnik Davor Filipović poručio je kako je Tomašević bio vrhunski aktivist ali nakon nešto više od mjesec dana svojim djelovanjem pokazuje da je jako loš gradonačelnik. Nada se da se obrazac ponašanja koji smo mogli vidjeti do sada, odnosno kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i afera javni bilježnik, neće nastaviti.

- Danas šalje poruku isključivosti, šalje poruku da tu temu želi odmaknuti što kasnije tijekom današnje sjednice kako bi to dobilo što manju pozornost medija. To nisu dobre poruke, očekivali smo da će nakon svega ovoga što se dogodilo u proteklih 40 dana gradonačelnik shvatiti da je pogriješio i da će omogućiti rasprav, rekao je Filipović.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a Mario Župan rekao je kako ga je gradonačelnik prozvao da je imenovan u Nadzorni odbor Holdinga te je poručio - "jesam 2016., ali po Zakonu". Poručio je kako gradonačelnik ima pravo bez ikakvog natječaja imenovati i Nadzorni odbor i Upravu, no mora imati suglasnost Gradske skupštine.

- To nije učinio i sad je nervozan, dodao je.


Obnova škola kasni

Potom se prešlo na aktualno prijepodne. Za pitanja i prijedloge javilo se devet zastupnika.

Zastupnica Davorka Moslavec Forjan (SDP) postavila je pitanje oko stanja osnovne škole Vugrovec koja je stradala u potresu.

- Kratko ću odgovarati na pitanja na ovom Aktualnom satu jer je svaka minuta bitna. Dok mi raspravljamo, počelo je ročište vezano uz stečajni plan Gredelja. Čeka se odluka Skupštine i u interesu vremena je što prije donijeti odluku.

- Što se tiče OP u Kašini, obnova kasni za sve škole. Nažalost, sve informacije koje su se javile prije izbora da će sve škole biti gotove do jeseni, nije točno. Puno je rokova produljeno, stanje na tržištu nije dobro, rekao je Tomašević.

Robert Faber (Zagreb je naš) pitao je za visoki intenzitet buke u Donjem Gradu.

- Dozvole za terase ili manifestacije na javnim površinama krše propise oko buke, pa čak i oko radnog vremena. To otežava i smanjuje kvalitetu života i time ćemo se baviti. Možemo aktivirati redare, ali potrebna je i inspekcija koja će utvrditi je li došlo do prekoračenja buke. Revidirat ćemo način na koji se daju dozvole za terase ugostiteljskim objektima i manifestacije. U tom smislu moćemo to promijeniti. Ići ćemo u izmjenu odluke o davanju javnih prostora u zakup, odgovorio je Tomašević.

Problem gospodarenja otpadom

Zastupnik Renato Petek pitao je kad će se stvoriti boljii uvjeti i infrastruktura za bolje gospodarenje otpadom.

Tomašević je odgovorio: Jako sam nezadovoljan sustavom gospodarenja otpadom. Jakuševac treba zatvoriti do kraja ovog mandata.

Mario Župan (HDZ) pitao je na kojoj parceli misle raditi deponij za građevinski otpad. Tomašević je kazao da imamo četiri puta veće količine građevinskog otpada, a obnova još nije počela. Kaže da je raščišćena parcela na Jakuševcu za to, no da se s Ministarstvom utvrđuje više lokacija, jedna je na Žitnjaku i da će paziti da budu barem 500 metara od prve kuće.

- Obnova neće moći ići ako nećemo naći rješenje, poručio je. Vezano za sortirnicu na Žitnjaku kazao je da će se preispitati lokacija u Resniku i da postoji opcija više manjih sortirnica po kvartovima. Kazao je da termičke obrade neće biti iako mnogi to guraju.

Mostov Marko Sladoljev pitao je što je sa Statutom Dinama i imali to sve veze s činjenicom da je dio obitelji Zadravka Mamića glasovao za njega.

- Poznato je da se g. Mamić i ja volimo. Ne samo da ne mogu odlučivati o statutim pojedinih udruga, niti mogu nalagati pročelnicima. Bavit ćemo se time zajedno kad ćemo razgovarati s Dinamom oko novog stadiona. Ne mislim davati gradsko zemljište u koncesiju udruzi građanu koja nema demokratsko ustrojstvo. Volio bih da dođe do dogovora oko novog stadiona, ali da imamo transprentno upravljanje udrugom. Što se tiče u osnovnu školu, ide natječaj, rekao je Tomašević.

Gradski zastupnici prihvatili Stečajni plan za Gredelja

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su sa 40 glasova jednoglasno prihvatili Stečajni plan Tvornice željezničkih vozila Gredelj koji je u dnevni red uvršten po hitnom postupku zbog današnjeg sudskog ročišta oko stečaja.

- Dosadašnja praksa vezana za stečajne postupke je bila takva da se Grad nije uključivao u njih, čak i kada mu je to bilo u interesu. Želimo tu praksu konačno prekinuti, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević uoči glasanja o toj točki dnevnoga reda.

Dodao je kako je novu vlast stečajni postupak zatekao u kasnoj fazi i nije bilo vremena za redovnu proceduru, a za prihvaćanje stečaja dobili su pozitivno pravno mišljenje od Ministarstva financija.

U obrazloženju prijedloga o prihvaćanju Stečajnog plana navodi se kako je stečajni plan izrađen na osnovu ponude slovačkog trgovačkog društva Tatravagonska koje je ponudilo 45 milijuna kuna za podmirenje obveza stečajnog dužnika TŽV Gredelj u stečaju prema vjerovnicima i ulazak u vlasničku strukturu.

Grad Zagreb je u stečajnom postupku prijavio tražbinu na ime komunalne naknade u iznosu od 1.8 milijuna kuna, spomeničke rente u iznosu od 6.7 milijuna 573.490 kuna na ime pravomoćne i ovršne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Stečajni upravitelj Tomislav Đuričin obratio se gradonačelniku da Grad Zagreb pristupi ročištu koje je u ovoj pravnoj stvari zakazano za četvrtak, 15. srpnja i glasa za prihvaćanje Stečajnog plana na skupštini vjerovnika.

Prihvaćanjem Stečajnog plana Grad Zagreb odriče se dijela tražbine te će dobiti 20 posto svojih potraživanja. Time se omogućuje nastavak poslovanja stečajnog dužnika i očuvanje radnih mjesta.

Da stečajni plan nije prihvaćen, došlo bi do obustave poslovanja i rasprodaje imovine stečajnog dužnika, a namirio bi se isključivo prvi razlučni vjerovnik Unicredit leasing Croatia.

Preustroj Gradske uprave


Zastupnici su s 29 glasova za, 10 protiv i tri suzdržana, prihvatili preustroj Gradske uprave čime se broj gradskih ureda smanjuje s 27 na 16, a odluka na snagu stupa 31. listopada.


Uz Ured gradonačelnika i Stručnu službu, Gradska uprava sastojat će se od još 14 ureda.To su Gradski ured za unutarnju reviziju i kontrolu, Gradski ured za opću upravu i imovinsko-pravne poslove, Gradski ured za financije i javnu nabavu, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradski ured za upravljanje imovinom i stanovanje, Gradski ured za katastar i geodetske poslove, Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, Služba za informacijski sustav i tehničke poslove te Stručna služba Gradske skupštine.


S radom prestaju Ured za programe i projekte EU, Ured za javnu nabavu, Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Ured za zastupanje, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj, Gradski ured za sport i mlade, Gradski ured za branitelje, Gradski ured za zdravstvo, Ured za demografiju, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradski ured za imovinsko-pravne poslove te Ured za upravljanje u hitnim situacijama.


Klub zastupnika HDZ-a i HSLS-a na tu točku dnevnoga reda podnio je 13 amandmana kojima su željeli zadržati postojeća gradska upravna tijela, a tu prije svega misle na Ured za programe i projekte EU, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za branitelje. Predlažu da se izmijeni naziv Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i da se tom uredu doda i resor ali i naziv 'poljoprivreda i šumarstvo'.


Svi njihovi amandmani su odbijeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!